17:40 26.05.2021

Харківська міськрада оскаржить рішення суду про скасування регіонального статусу російської мови

2 хв читати
Харківська міськрада оскаржить рішення суду про скасування регіонального статусу російської мови

Харківська міська рада подасть апеляцію на рішення Окружного адміністративного суду про визнання протиправним та недійсним рішення, яке надавало російській мові статус регіональної у місті.

Як повідомляє прес-служба Харківської міськради з посиланням на секретаря Ігоря Терехова, наразі юристи готують відповідну скаргу.

"Ми визнаємо українську мову державною, проводимо засідання виконкомів та сесії українською мовою. Але майже 80% харків'ян говорять російською, і їхнє право спілкуватися тією мовою, якою їм зручно", наводить слова Терехова прес-служба.

Як повідомлялося, 10 серпня 2012 року набув чинності закон про засади державної мовної політики, який передбачає можливість офіційної двомовності у регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

20 серпня 2012 року Харківська міськрада надала російській мові статус регіональної в місті. За це рішення на позачерговій сесії віддали голоси всі 76 зареєстрованих для голосування депутатів, опозиція проігнорувала участь у цьому голосуванні.

Раніше Харківська міськрада вже ухвалювала рішення про визнання російської мови в Харкові регіональною на сесії 6 березня 2006 року.

28 лютого 2018 року Конституційний Суд визнав закон "Про засади державної мовної політики" таким, що не відповідає Конституції України.

18 травня 2021 року Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов в. о. керівника місцевої прокуратури №1 про визнання протиправним та недійсним рішення міської ради, яке надавало російській мові статус регіональної в місті.

"Визнати протиправним та нечинним з 28.02.2018 рішення Харківської міської ради "Про реалізацію положень закону України "Про засади державної мовної політики у місті Харкові" №788/12 від 20.08.2012", - йдеться в рішенні судді Анастасії Мороко.

Як зазначено в мотивувальній частині документа, 28 лютого 2018 року Конституційний Суд визнав не відповідними положенням Конституції України норми закону "Про засади державної мовної політики", на виконання якого було ухвалено відповідне рішення Харківської міськради.

Апеляційна скарга на рішення Окружного адмінсуду може бути подана протягом 30 днів із дня складання його повного тексту (20 травня).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА