20:05 26.05.2021

Розслідування у справі про збитий МН17 вестимуть доти, доки буде прогрес

2 хв читати
Розслідування у справі про збитий МН17 вестимуть доти, доки буде прогрес

Керівник слідчої групи у справі про збитий рейс МН17 "Малайзійських авіаліній" Дігна ван Бутзелар каже, що на сьогодні слідство працює над тим, щоб встановити тих, хто безпосередньо "натиснув на кнопку" і тих, хто розпорядився доставити "Бук" до України.

Про це вона повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" в середу на військовій авіабазі Гілзе-Рейен у рамкам виїзного судового засідання, яке проводилося з метою огляду реконструкції збитого МН17.

"Як ми завжди говорили, розслідування триває. Наразі в центрі уваги ті, хто натискав на кнопку, а також вища ланка - хто був відповідальний за те, що "Бук" був доставлений до України. Це дуже складне розслідування. Це (розслідування, в результаті якого обвинувачення були висунуті Олегу Пулатову, Ігорю Гіркіну (Стрєлкову), Сергію Дубінському та Леоніду Харченку) було досить складним, але те, яке ведуть наразі, ще складніше", - констатувала вона.

Відповідаючи на запитання, чи є нові підозрювані, ван Бутзелар сказала: "Я не можу говорити про підозрюваних. Коли ми будемо готові, ми про це скажемо. Наразі ж ми працюємо".

Аналогічно керівник слідчої групи відповіла на запитання, чи є особи, в яких зацікавлене слідство: "Відповідь така сама - ми розслідуємо, і доки триває слідство, ми не скажемо про те, що становить для нас інтерес".

Говорячи про часові рамки ведення слідства, ван Бутзелар заявила, що слідство триватиме доти, доки "є прогрес".

"Ми працюємо над цим доти, доки ми досягаємо прогресу. І ми все ще досягаємо прогресу - маленькими кроками, але ми таки просуваємося вперед. Звісно, може настати момент, коли ми повинні будемо зупинитися, але станом на сьогодні ми просуваємося. Так, у нас є прогрес у розслідуванні", - запевнила вона.

Судовий процес у справі про збитий МН17 розпочався 9 березня 2020 року.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю (на непідконтрольній Україні території) 17 липня 2014 року. Усі 298 людей, що перебували на борту, загинули. Причини катастрофи розслідує Міжнародна слідча група (ССГ), до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновок, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

19 травня 2019 року було названо імена чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі авіалайнера: Гіркін (Стрєлков), Дубінський, Пулатов і Харченко, яких оголосили в міжнародний розшук. Їх обвинувачують у вбивстві 298 пасажирів літака та його аварії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА