20:36 26.05.2021

Литва закрила свій повітряний простір для білоруських авіаперевізників, литовська Transaviabaltika пішла у простій

4 хв читати
Литва закрила свій повітряний простір для білоруських авіаперевізників, литовська Transaviabaltika пішла у простій

Уряд Литви в середу заборонив заходити в повітряний простір республіки білоруським авіаперевізникам.

Заборона набуває чинності з 3:00 27 травня. Вона діє передусім для державної авіакомпанії "Білавіа", яка в понеділок уже повідомила про припинення польотів до Литви.

"Європейська рада прийняла цілком чіткі висновки, в яких сказала, що білоруським авіатранспортним компаніям має бути заборонено користуватися повітряним простором Євросоюзу", - сказав на засіданні міністр транспорту Литви Марюс Скуодіс.

Як повідомило литовське держпідприємство з нагляду за повітряним простором і координування, заборона торкнеться двох білоруських компаній - авіаперевізника "Білавіа" та вантажоперевізника Rubystar Airways.

Крім того, до Білорусі не зможе літати каунаська компанія Transaviabaltika.

За даними Oro navigacija, Transaviabaltika та "Білавіа" дотепер літали з Мінська до Вільнюса і назад чотири-шість разів на добу.

За словами менеджера Oro navigacija з комунікації Ліни Нуобарене, минулого тижня "Білавіа" та Rubystar Airways скористалися повітряним простором Литви лише 21 раз. "Це небагато, вони навіть не входять до топ-25. Це невеликі цифри транзиту. Минулого місяця транзитних польотів у нас було 7,5 тис.", - повідомила вона агентству BNS.

Заборона пролітати над Білоруссю у Литві торкнулася приблизно 26 рейсів на день - більшість літаків тепер потрапляють у литовський повітряний простір через Латвію або Польщу. Як повідомлялося, уряд Литви з 25 травня заборонив літакам, які летять до Литви та з неї, літати в повітряному просторі Білорусі.

Державний оператор аеропортів Литви Lietuvos oro uostai вважає, що всі ці заборони особливо не вплинуть на підприємство, оскільки авіакомпанії просто скоригували маршрути своїх польотів. "Про скасування напрямків саме через заборону летіти в повітряному просторі Білорусі жодних повідомлень у нас немає. Ринок швидко пристосувався і продовжує готуватися до активного літнього сезону польотів", - сказав BNS прес-аташе компанії Тадас Василяускас.

За його словами, єдиний прямий негативний вплив матиме те, що літаки "Білавіа" перестали літати до Вільнюського аеропорту та з нього. Однак, за його словами, у "Білавіа" було лише 12 рейсів на тиждень - це "невеликі цифри у загальному потоці польотів".

Василяускас додав, що через заборони Lietuvos oro може втратити приблизно EUR700 тис. на рік, які заплатила б "Білавіа".

Водночас, за оцінкою каунаської Transaviabaltika, через цю заборону виручка компанії за рік може впасти на 50%. Єдиний власник Transaviabaltika Вітаутас Тамошюнас повідомив BNS, що польоти до Білорусі приносили підприємству в рік приблизно EUR1,5 млн. На тиждень компанія виконувала сім-вісім рейсів. "Заборони здійснять величезний вплив, із 1996 року ми цей маршрут обслуговуємо, там вантажні польоти, змички вантажів компаній UPS, DHL, TNT", - сказав він.

За словами Тамошюнаса, перевезення вантажів між Вільнюсом та Мінськом були основною діяльністю компанії, тому "майже всіх своїх 12 співробітників підприємство з вівторка відправило у простій".

"Тепер ми шукаємо, де можна було б працевлаштувати літаки та персонал, це не так просто", - сказав Тамошюнас.

Авіакомпанія Transaviabaltika, що базується в міжнародному аеропорту Каунас, займається чартерними вантажними перевезеннями до Європи для компаній UPS, TNT і DHL, а також виконує пасажирські рейси між Таллінном та естонськими островами Сааремаа та Гіюмаа.

Як повідомлялося, Європейське агентство з безпеки польотів (EASA) рекомендувало авіакомпаніям Євросоюзу, а також авіалініям, що не належать до країн ЄС, будувати маршрути в обхід повітряного простору Білорусі. Про це повідомили в середу західні ЗМІ з посиланням на EASA.

В EASA зазначили, що йдеться про рейси компаній не з країн ЄС, що мають точкою вильоту або прильоту територію Євросоюзу. В агентстві наголосили, що причиною таких рекомендацій стали міркування безпеки, оскільки ситуація навколо літака Ryanair ставить під питання здатність влади Білорусі забезпечити надійність повітряного сполучення у своєму повітряному просторі.

Близько десяти європейських авіакомпаній повідомили про відмову від польотів через територію республіки.

Раніше повідомлялося, що 23 травня в аеропорту Мінська здійснив вимушену посадку літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. Авіакомпанія повідомила, що літак приземлився в Мінську, оскільки білоруські авіадиспетчери інформували про потенційну загрозу на борту лайнера. Інформація про мінування літака згодом не підтвердилася.

Творця інформаційного порталу NEXTA, визнаного в Білорусі екстремістським, Романа Протасевича, що летів цим рейсом, після посадки літака в Мінську затримали, також затримали його подругу, студентку Європейського гуманітарного університету у Вільнюсі, громадянку Росії Софію Сапегу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА