19:38 27.05.2021

Генсек ОБСЄ відзначила суттєве обмеження свободи пересування спостерігачів СММ на Донбасі

2 хв читати
Генсек ОБСЄ відзначила суттєве обмеження свободи пересування спостерігачів СММ на Донбасі

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак провів зустріч із генеральним секретарем ОБСЄ Хельгою Шмід, яка перебуває з візитом в Україні. Співрозмовники обговорили підсумки зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату", що відбулася 26 травня у форматі відеоконференції, а також ситуацію на Донбасі та перебіг роботи місії ОБСЄ в Україні, повідомляє прес-служба президента.

Шмід заявила, що представники Спеціальної моніторингової місії (СММ) докладають максимум зусиль для досягнення прогресу у врегулюванні ситуації на сході України, проте відзначила суттєве обмеження свободи пересування спостерігачів моніторингової місії.

"Понад 90% цих випадків - по той бік лінії зіткнення. Також тривожна тенденція - збільшення кількості випадків глушення сигналу безпілотних літальних апаратів, втручання в роботу технічних засобів місії", - розповіла вона.

При цьому Шмід наголосила, що треба докладати максимум зусиль для надання гуманітарної підтримки населенню окупованих районів.

"Кажу також про пенсійне забезпечення. Мають бути зроблені кроки на шляху до примирення. Звичайно, COVID-19 вніс свої корективи в реалії - на 97% впала кількість перетинів лінії зіткнення. Дуже вдячна Україні за те, що з вашого боку КПВВ залишаються відкритими", - додала вона.

Єрмак, у свою чергу, наголосив, що українська сторона акцентує увагу на цих проблемах під час переговорів на всіх міжнародних майданчиках. Він додав, що можливості розв’язання зазначених проблем зростуть у разі дотримання режиму припинення вогню.

"Ми не зупинимося, бо в нас немає іншої альтернативи, і ми повинні припинити цю війну та повернути наші території. Навіть якщо необхідно буде зробити тисячу спроб і тільки одна з них отримає шанс досягти результату", - зазначив він.

"Ми поки не змогли узгодити спільну заяву щодо повернення до режиму повного припинення вогню. Хочу вас запевнити, що Україна не зупиниться ні на хвилину в продовженні роботи, бо це стосується життя наших людей і безпеки нашої землі", - додав Єрмак.

Він також подякував місії ОБСЄ за зусилля у напрямі повернення миру в Україну. Андрій Єрмак відзначив підтримку Німеччини та Франції у межах нормандських переговорів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА