20:23 27.05.2021

Венедіктова: Рішення апеляційного суду стосовно Медведчука може бути підтвердженням відсутності тиску влади

3 хв читати
Венедіктова: Рішення апеляційного суду стосовно Медведчука може бути підтвердженням відсутності тиску влади

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова не вбачає підстав для звернення до Вищої ради правосуддя (ВРП) у зв'язку з діями суддів Київського апеляційного суду, який залишив у силі домашній арешт як запобіжний захід для народного депутата від "Опозиційної фракції - За життя" Віктора Медведчука.

"Яким чином я можу на нього реагувати? Як і на всі рішення судів. Якби там щось було з моєї точки зору неправосудне, я би пішла до Вищої ради правосуддя. У цьому рішенні суду підстав для цього немає", - заявила Венедіктова в ефірі програми "Хард" із Наталією Влащенко на каналі "Україна 24" в четвер увечері, коментуючи рішення Апеляційного суду, що підтвердив рішення суду першої інстанції про обрання Медведчуку запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

На думку генпрокурора, суд продемонстрував виважений підхід до перспективи інших судових процесів.

"Ми розуміємо, що такі процеси можуть мати своє продовження і в Європейському суді з прав людини. Тому, в принципі, це (рішення апеляційного суду - ІФ), може, і гарантія того, що немає жодного тиску від влади на ці кримінальні процеси", - зазначила Венедіктова.

"Нам треба закінчити слідство... зайти в суд. Я вважаю, що для нас це вже перемога - коли обвинувальний акт зайде в суд", - наголосила генпрокурор.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи був на неї якийсь тиск у цій справі, Венедіктова сказала: "Ні".

"Моє завдання - бути головним юристом країни. І якщо є кримінальне провадження з гучним прізвищем... генеральний прокурор не має вагатися, а дивитися за чистотою, юридичною грамотністю, законністю та обґрунтованістю підозри. А якщо генпрокурор вагається, думає про свою шкуру і як йому буде через два-три роки, то це, вибачте, не генеральний прокурор", - додала вона.

Як повідомлялося, народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку (фракція "Опозиційна платформа - За життя") 11 травня було повідомлено про підозру в державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому РФ Криму. За словами генпрокурора Ірини Венедіктової, підозра стосується трьох епізодів протиправної діяльності та співпраці з країною-агресором.

За даними слідства, в 2015 році Медведчук вступив у попередню змову з чиновником уряду РФ для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря (морська економічна зона України, тимчасово окупована РФ). Ще один епізод кримінального провадження стосується передачі спеціальним службам РФ відомостей, що містять державну таємницю. Третій епізод незаконної діяльності – проведення підривної діяльності проти України, зокрема в контексті розробки антиукраїнського проекту "Промінь".

Медведчук 12 травня прибув в Офіс генерального прокурора, ознайомився з копією пред’явленої йому підозри і заявив, що переховуватися від слідства не має наміру, а підозри є політично мотивованими.

Козак, за даними правоохоронних органів, перебуває в РФ. Водночас, за інформацією Медведчука, Козак перебуває на території Білорусі, де проходить лікування. Козака оголошено в розшук, є рішення суду на його затримання для обрання запобіжного заходу.

Печерський районний суд обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 9 липня 2021 року. Київський апеляційний суд залишив у силі рішення суду першої інстанції.

Джерело:

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

Зеленський ввів у дію рішення РНБО, що забороняє військовим грати в азартні ігри в Інтернеті

На Вінниччині невідомі вночі розстріляли поліцейських, один із них загинув, у двох областях запроваджено спецоперацію

Ворог за добу здійснив майже 300 ударів по семи населених пунктах Запорізької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА