07:35 28.05.2021

У Чернігівській ОДА закликали посилити на законодавчому рівні відповідальність за руйнування водозахисних земель

2 хв читати
У Чернігівській ОДА закликали посилити на законодавчому рівні відповідальність за руйнування водозахисних земель

Голова Чернігівської обласної держадміністрації Анна Коваленко звернулася з ініціативою до міністра охорони довкілля і природних ресурсів України Романа Абрамовського про підвищення розміру штрафів за порушення цілісності прилеглих до водних об'єктів земель.

"Відповідальність за порушення цілісності прилеглих до водних об'єктів земель, яка повинна бути захищена законом, настільки мала, що де-факто зводить державну функцію захисту водних ресурсів нанівець. Наприклад, обласна держекоінспекція минулого року провела 44 перевірки дотримання вимог з охорони земель водного фонду і як наслідок, притягла до адміністративної відповідальності 23 особи. сума офіційно нарахованих збитків склала понад півмільйона гривень. А сума накладених штрафів менше у п'ятдесят разів і становить 9945 грн", - зазначила Коваленко.

Як зазначається, існує загальна проблема кваліфікації правопорушень, пов'язаних із самовільним використанням земель не за призначенням. Вони можуть кваліфікуватися за ст. 356 КК України "Самоправство", що карається штрафом до 850 грн, або за ст.197-1 "Самовільне зайняття земельної ділянки", яке передбачає штрафи від 3400 грн до 5100 грн.

Коваленко також виступила з ініціативою внесення змін до Земельного та Водного кодексів України, законів України "Про землеустрій" та "Про оцінку впливу на довкілля" у частині заборони і накладення певних обмежень при проведенні зміни цільового призначення земельних угідь, сіножатей, пасовищ, розорювання водоохоронних зон.

Зазначається, що проблема незаконного руйнування і порушення водоохоронного законодавства є критичною для екологічного благополуччя Чернігівщини, а в перспективі становить загрозу і для добробуту всієї держави.

"Якщо не врегулювати це питання, в короткостроковій перспективі, без води може залишитися не тільки Чернігівська область, а й регіони, які залежать від водозбору Десни", - наголосила глава Чернігівської ОДА.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА