19:55 28.05.2021

Ердоган урочисто відкрив третю за величиною мечеть Стамбула

2 хв читати
Ердоган урочисто відкрив третю за величиною мечеть Стамбула

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що нова мечеть, що відкрилася у п'ятницю на площі Таксим у Стамбулі, стала третьою за величиною після мечетей Чалмиджа і Ая-Софія.

"Мечеть Таксим третій за величиною об'єкт після мечетей Чамлиджа і Ая-Софія, який за останні роки поповнив список духовної спадщини Стамбула", - сказав Ердоган на церемонії відкриття комплексу.

Він зазначив, що ця мечеть стала "подарунком до 568-ї річниці завоювання Стамбула".

"Не сумнівайтеся, що голос, що лунає перед мечеттю Таксим, оглушить імперіалістів, прихильників тероризму і ворогів людства, що мають рахунки на нашу країну", - додав турецький лідер.

За інформацією турецьких ЗМІ, під час візиту Ердогана в Стамбулі були посилені заходи безпеки і частково перекрито рух через велике скупчення людей.

На церемонії відкриття також були присутні віце-президент Туреччини Фуат Октай, міністр культури і туризму Мехмет Нурі Ерсой і заступник голови керівної партії республіки Біналі Йилдирим.

Будівництво мечеті Таксим почалося у 2017 році, проте обіцянку про зведення нового комплексу Ердоган дав ще на початку 1990-х, коли балотувався на пост мера Стамбула. Об'єкт знаходиться на одній із центральних площ міста поруч із пам'ятником першому президенту Туреччини Мустафі Кемалю Ататюрку. Будівля разом із внутрішнім двориком вміщує в себе до 2,5 тис. тих, хто молиться.

Таким чином, Ердоган виконав давню обіцянку, дану своїм прихильникам, - звести мечеть на площі Таксим - однієї з головних у місті.

Критики цієї ініціативи зазначали, що вона йде врозріз із принципами, закладеними засновником сучасної турецької держави Ататюрком. Він вважав, що Туреччина, незважаючи на домінування на її території мусульманської релігії, повинна залишатися світською державою. Як зазначає Associated Press, також невдоволення у критиків Ердогана викликав той факт, що на площі Таксим знесли будівлю культурного центру, названого як раз на честь Ататюрка.

Будівництво цієї мечеті - не перше пов'язане з релігією рішення Ердогана, яке викликало широкий резонанс. Так, 10 липня 2020 року він підписав указ про надання музею Святої Софії в Стамбулі статусу мечеті. Через два тижні цей храм відкрився для цілодобової мусульманської молитви. Це сталося через 86 років після того, як Мустафа Кемаль Ататюрк розпорядився надати Ая-Софії статусу музею. Нове рішення турецького керівництва викликало критику глав Церков і високопоставлених іноземних дипломатів

Ще у 1997 році військове командування Туреччини змусило уряд, до якого тоді входив і Ердоган, піти у відставку. Однією з причин було невдоволення військовими якраз планами побудувати мечеть на площі Таксим.

У 2013 році ця площа часто згадувалася в повідомленнях ЗМІ, оскільки на ній пройшли масштабні акції протесту проти Ердогана.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА