07:55 31.05.2021

Коаліція за свободу ЗМІ вимагає негайного і безумовного звільнення журналіста Протасевича - посольство США

2 хв читати
Коаліція за свободу ЗМІ вимагає негайного і безумовного звільнення журналіста Протасевича - посольство США

Коаліція за свободу ЗМІ вимагає негайного і безумовного звільнення білоруського журналіста Романа Протасевича, а також інших працівників ЗМІ, повідомила прес-служба посольства США в Україні.

"Члени Коаліції за свободу ЗМІ, що підписалися нижче, рішуче засуджують білоруську диверсію і примусову посадку комерційного літака, а також подальший арешт журналіста Романа Протасевича ... Коаліція за свободу ЗМІ вимагає негайного і безумовного звільнення пана Протасевича, а також інших журналістів і працівників засобів масової інформації, затриманих в Білорусі за їх професійну діяльність", - йдеться в тексті заяви, оприлюдненій у неділю ввечері в Twitter.

Також у тексті наголосили, що "винні мають бути притягнуті до відповідальності за напади на журналістів та працівників ЗМІ".

Крім того, в заяві йдеться, що "безпрецедентні і шокуючі дії являють собою повномасштабну відкриту атаку на свободу ЗМІ і мають серйозні наслідки для свободи вираження поглядів у ширшому сенсі. Ці дії викликають ще більше занепокоєння, коли розглядаються в контексті широкомасштабної кампанії із замовчування незалежних голосів у Білорусі, включно з рейдами 18 травня в офіси незалежного новинного сайту "Tut.by" і подальший арешт кількох співробітників. Близько 400 журналістів і працівників засобів масової інформації в Білорусі зіткнулися з різними формами репресій під час виборів 9 серпня і їх наслідків".

Зазначається, що текст нової заяви оприлюднили уряди Австрії, Болгарії, Канади, Кіпру, Чехії, Естонії, Фінляндії, Німеччини, Греції, Ісландії, Латвії, Люксембургу, Нідерландів, Нової Зеландії, Північної Македонії, Словаччини, Словенії, Швейцарії, України, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки.

Раніше повідомлялося про екстрену посадку 23 травня в аеропорту Мінська літака ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі. Літак посадили під приводом отриманого сигналу про замінування, який згодом не підтвердився. Для супроводу пасажирського лайнера в небо було піднято винищувач МіГ-29. На борту літака перебував колишній редактор визнаного в Білорусі екстремістським Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич і його подруга, громадянка Росії, студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету Софія Сапега. Їх обох затримала білоруська влада після приземлення.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА