14:22 31.05.2021

Правозахисники просять ухвалити законопроект про соцзахист "в'язнів Кремля"

2 хв читати
Правозахисники просять ухвалити законопроект про соцзахист "в'язнів Кремля"

Правозахисники звернулися до президента України Володимира Зеленського із закликом внести на розгляд Верховної Ради законопроект про соцзахист "в'язнів Кремля".

"Нашу спільну заяву від правозахисних організацій присвячено нашому заклику до пана президента внести цей законопроект на розгляд парламенту, а депутатам - підтримати цей законопроект, і зробити це до "Кримської платформи", - сказав голова Об'єднання родичів політв'язнів Кремля Ігор Котелянець на прес-конференції в Києві у понеділок.

Він зазначив, що відповідний законопроект був розроблений ще у 2019 році, презентований восени, але досі не був винесений на розгляд Верховної Ради.

"Зважаючи на заплановану "Кримську платформу" та прагнення України об'єднати навколо "Кримської платформи" всіх основних країн-партнерів, створити потужний міжнародний майданчик, ми, звісно ж, бачимо в цьому велику можливість, що все-таки законопроект і необхідність його внесення до Верховної Ради будуть знову на порядку денному, і Офіс президента на це зверне увагу", - додав Котелянець.

Він пояснив, що з 2018 року державна підтримка в'язням Кремля надається через постанову уряду, якою гарантована можливість для сімей політичних в'язнів щорічно отримувати допомогу в розмірі 100 тис. грн.

"Тобто раз на рік ці гроші, звісно, великої погоди не роблять, тому що витрати, пов'язані з найманням адвокатів, із формуванням передач для політичних в'язнів із продуктами та медикаментами - це коштує набагато більше. Але все-таки ця допомога є. Водночас ця допомога точно не є комплексною, системною, якою вона мала б бути з боку держави, зважаючи на те, що йдеться про людей, які постраждали за свою громадську, політичну позицію, були ув'язнені саме внаслідок російської агресії", - наголосив Котелянець.

За його словами, на сьогодні відомо принаймні про 105 громадян України, яких утримує РФ або на території тимчасово окупованого Криму, або на території Росії за політичними мотивами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА