07:31 01.06.2021

Вчені готують лист із спростуванням теорії про витік COVID-19 з лабораторії в Китаї

2 хв читати

Група вчених працює над листом для журналу Science з метою розвінчати гіпотезу щодо походження COVID-19 нібито в результаті витоку з лабораторії в Китаї, повідомила в понеділок газета Global Times з посиланням на джерело.

Видання нагадує, що спроби просування цієї теорії, головним чином, здійснює адміністрація США, проте пізніше британські ЗМІ повідомили, що розвідка Великої Британії тепер теж вважає можливим варіант початку пандемії COVID-19 з китайської лабораторії.

Global Times уточнює, що лист супротивників теорії про витік вірусу з лабораторії стане відповіддю на публікацію від 14 травня в журналі Science звернення 18 вчених. Вони наголошували на тому, що версія про "лабораторне" походження COVID-19 потребує більш глибокого вивчення, і закликали до ретельного розслідування обставин початку пандемії.

Президент США Джо Байден доручив американським розвідслужбам "подвоїти зусилля" в пошуку джерела походження COVID-19 і відзвітувати про результати протягом 90 днів, йшлося в заяві, розміщеній на минулому тижні на сайті Білого дому. Байден зажадав приділити увагу в доповіді окремим деталям, які можуть зажадати подальшого розслідування, включно з "питанням щодо Китаю".

"Це безглуздо просити розвідслужбу робити ту роботу, яку слід виконувати вченим", - заявив у свою чергу Global Times колишній головний епідеміолог Центру з контролю і профілактики захворювань КНР Цзен Гуан.

Він зазначив, що експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) вже дали оцінку "лабораторної" теорії під час візиту в Уханьський інститут вірусології, і "це кінець цієї історії". Також він припустив, що США не взяли приклад Китаю і не допустили до себе іноземних фахівців, оскільки побоюються можливих прогалин у безпеці у власних біолабораторіях, і що експерти можуть розкрити більш систематичні проблеми з американськими лабораторіями.

Раніше цього року міжнародна група експертів ВООЗ чотири тижні пропрацювала в китайському місті Ухань, де вперше було виявлено коронавірус, над виявленням джерела його походження. Тоді фахівці, які відвідали Уханьський інститут вірусології, в доповіді про результати дійшли висновку, що витік вірусів з лабораторії інституту "вкрай малоймовірний".

Водночас, США і Велика Британія вкрай критично поставилися до розслідування, проведеного ВООЗ, заявивши, що Китай навмисно відмовив експертам у доступі до даних і зразків.

Global Times нагадує, що влада КНР неодноразово закликала США запросити до себе фахівців ВООЗ, відкрити міжнародній спільноті доступ на військовий об'єкт в Форт-Детрік і в свої біолабораторії за межами США. Також у Пекіні вважають за необхідне, щоб США прояснили інформацію про спалах респіраторних захворювань на півночі штату Вірджинія у 2019 році і захворювань легенів, пов'язаних із вживанням електронних сигарет, у штаті Вісконсін.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА