14:18 01.06.2021

Понад 5 тис. дітей постраждали від кримінальних правопорушень в Україні в 2020 році - результати моніторингу

3 хв читати
Понад 5 тис. дітей постраждали від кримінальних правопорушень в Україні в 2020 році - результати моніторингу

У 2020 році в Україні понад 5 тис. дітей постраждали від кримінальних правопорушень, свідчать результати моніторингу судових процесів "Стандарти правосуддя, дружнього до дитини, та їх втілення в Україні: кримінальний аспект".

"За минулий рік більше ніж 5 тис. українських дітей офіційно визнані такими, що постраждали від кримінальних правопорушень, і в судах справи розглянуто стосовно 1,5 тис. дітей-жертв", - сказала представник уповноваженого з дотримання прав дитини та сім'ї Аксана Філіпішина на онлайн-презентації результатів моніторингу у вівторок.

Водночас вона зазначила, що в 2020 році 259 дітей були засуджені до позбавлення волі.

"Минулого року в судах (першої інстанції - ІФ) розглядали 6 тис. 377 справ, де були діти або як підозрювані, або як жертви. Розглянуто 3 тис. 94 справи та засуджено 2 тис. 208 дітей, із них 259 дітей були засуджені до позбавлення волі", - зазначила Філіпішина.

Вона звернула увагу на те, що за останні приблизно п'ять років щорічно майже 300 дітей засуджують до позбавлення волі.

Водночас моніторинг засвідчив, що неможливо виділити статистику, скільки дітей проходили у кримінальному процесі як свідки, також відсутня статистика про участь дітей у справах про адміністративні правопорушення.

Філіпішина відзначила помітний прогрес України у застосуванні міжнародних стандартів і принципів правосуддя, дружнього до дитини. Зокрема, створено підрозділи ювенальної превенції в органах поліції, протягом останніх двох років введено дитячих ювенальних прокурорів і дитячих слідчих у правоохоронних органах. Окрім того, вдосконалено законодавство про захист дітей від домашнього насильства, криміналізовано прояви домашнього насильства.

"Врегульовано питання булінгу, насильства в шкільному середовищі щодо дітей та між дітьми. Удосконалено законодавство щодо захисту прав дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства", - розповіла Філіпішина.

За її словами, поширюється практика використання методики "зеленої кімнати" для допиту дітей, створено центри безоплатної вторинної правової допомоги, новаторським є введення медіації в кримінальних провадженнях за участю дітей для виведення їх із системи кримінальної юстиції, впроваджено можливість дистанційного допиту дитини. Крім того, зростає кількість навчань для експертів і людей, які захищають дітей у системі кримінального правосуддя, а саме навчань прокурорів, слідчих, суддів, адвокатів і представників органів опіки та піклування.

Водночас Філіпішина наголосила на відсутності спеціального комплексного законодавчого акту, який регулював би усі питання, пов'язані з участю дитини в системі правосуддя, відсутності регламентованої процедури допиту дитини за методикою "зелена кімната", відсутності правового регулювання медіації в справах за участю дітей, незабезпеченні права на конфіденційність, неврахуванні думки дитини в справах про адміністративні правопорушення.

Під час дослідження було проведено глибинні інтерв'ю із 71 фахівцем, проведено моніторинг 41 судового засідання, з яких відбулося 13 відкритих засідань. Було проаналізовано 53 судових рішення у кримінальних провадженнях і справах про адміністративні правопорушення, розглянутих за участю дітей. Проаналізовано офіційні дані статистики з розгляду справ кримінального характеру за участю дітей – і оприлюднені, і надані на запит Секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА