11:02 02.06.2021

У "Слузі народу" готові дати 200 голосів за звернення до міжнародних організацій визнати режим Лукашенка загрозою світовій безпеці

3 хв читати
У "Слузі народу" готові дати 200 голосів за звернення до міжнародних організацій визнати режим Лукашенка загрозою світовій безпеці

Фракція "Слуга народу" готова 200 голосами підтримати ухвалення проекту постанови з закликом до міжнародних організацій визнати режим Олександра Лукашенка в Білорусі загрозою світовій безпеці, повідомив журналістам перший заступник глави фракції Олександр Корнієнко.

"Тільки-но він (проект постанови - ІФ) пройде комітет, думаю, відразу можна буде і в зал виносити. Я не кажу, що стосовно цього (голосування за проект постанови - ІФ) є рішення фракції. Його, напевно, і не може бути з приводу цього питання, тому що воно дуже ідеологічне. Тобто, певна кількість депутатів не підтримуватиме. Але більшість фракції підтримає: гадаю, 200 голосів ми дамо під це", - сказав Корнієнко журналістам у середу.

Водночас він наголосив, що йдеться не про втручання України в політику іншої держави, а про те, що Україна повинна політично реагувати "на прояви міжнародного авіаційного тероризму й питання, які суперечать дотриманню прав людини та правосуддя".

"Наразі триває дискусія щодо економічної реакції. Тут необхідно вести її зважено: є групи товарів, які імпортозаміщенню не підлягають. Але є й інші групи товарів, стосовно яких є вікно можливостей, щоб упровадити зараз квоти і ще трохи підтримати наших аграріїв", - додав заступник глави фракції "Слуга народу".

Згідно з календарним планом п'ятої сесії ВР, на порядку денному на 2 червня немає питання про розгляд проекту постанови №5560 про ситуацію в Білорусі.

Як повідомлялося, група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді проект постанови №5560 "Про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, урядів і парламентів держав світу про визнання режиму Лукашенка у Республіці Білорусь таким, що становить загрозу міжнародній безпеці".

Депутати пропонують звернутися до міжнародної спільноти із закликом засудити дії білоруської влади щодо примусової посадки літака компанії Ryanair і затримання опозиціонера Романа Протасевича, визнати режим Лукашенка в Республіці Білорусь таким, що становить загрозу світовій безпеці, а також сприяти невідкладному проведенню розслідування цього інциденту.

Українські парламентарії мають намір закликати міжнародні організації висловити вимоги до влади Білорусі про припинення незаконного переслідування опозиції, журналістів, негайного звільнення Протасевича та інших політичних в'язнів.

Крім того, проект постанови передбачає заклик посилити тиск на Білорусь, зокрема шляхом упровадження санкцій проти діячів режиму Лукашенка.

Ініціаторами документа стали близько 30 народних депутатів із фракцій "Європейська солідарність", "Голос", "Слуга народу" та групи "За майбутнє".

Як повідомлялося, Україна припинила авіасполучення з Білоруссю з 26 травня.

23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, був екстрено посаджений в аеропорту Мінська.

Пасажирський літак посадили через сигнал про мінування, і за дорученням Лукашенка для супроводу літака в небо був піднятий винищувач МіГ-29. На борту лайнера перебував білоруський опозиціонер Роман Протасевич і його подруга, громадянка РФ, студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету Софія Сапега. Їх обох затримала білоруська влада.

У ЄС і США засудили примусове приземлення в Мінську лайнера Ryanair, вимагаючи звільнення Протасевича.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

Армія РФ завдала ракетного удару по Дніпровському району, є постраждалі, зафіксовано загоряння - голова ОВА

Кулеба - союзникам: Системи Patriot і SAMP/T потрібні вже сьогодні для порятунку життя людей і економіки

Перші 13 із 60 ветеранів з ампутаційними пораненнями відбули до Берліна для встановлення сучасних інноваційних протезів - мер Києва

Обвинувачений у спробі дати хабар чиновникам "Укргазвидобування" визнав провину, просить перерахувати гроші ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА