12:54 02.06.2021

Білорусь оскаржить в ICAO заборону України та ЄС на використання повітряного простору для "Білавіа"

3 хв читати
Білорусь оскаржить в ICAO заборону України та ЄС на використання повітряного простору для "Білавіа"

Білорусь звернеться до Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) для оцінювання правомірності дій України, країн ЄС та інших держав, які заборонили білоруським авіакомпанія використовувати свій повітряний простір після інциденту з примусовою посадкою в Мінську літака авіакомпанії Ryanair.

"Білорусь має намір звернутися до ради ICAO для оцінювання правомірності дій України та інших держав, які в односторонньому порядку, порушуючи міжнародні зобов'язання, встановили заборони й обмеження на використання свого повітряного простору щодо білоруських авіаперевізників, для розгляду забезпечення державами - членами ICAO одноманітності у вжитті заходів стосовно ідентичних подій, а також для юридичної кваліфікації загрози застосування сили з боку України щодо білоруського цивільного повітряного судна у 2016 році", - йдеться в коментарі департаменту з авіації Мінтрансу Білорусі.

"Також виникає питання щодо об'єктивності та неполітизованої кваліфікації низкою держав, включно з Україною, ситуації з рейсом авіакомпанії Ryanair FR4978, що мала місце 23 травня 2021 року, їхнє мовчання щодо екстреної посадки повітряного судна цієї самої авіакомпанії в Берліні через повідомлення про бомбу буквально через тиждень", - зазначається в повідомленні.

Білоруська авіавлада також заявила, що прийняте Україною рішення про обмеження використання її повітряного простору білоруськими повітряними суднами порушує положення Чиказької конвенції про міжнародну цивільну авіацію 1944 року й угоди між урядами Білорусі та України про повітряне сполучення 1995 року, які "забороняють дискримінацію іноземних повітряних суден за національною ознакою в разі впровадження внутрішньодержавних правил і заборон, що стосуються допуску на територію таких повітряних суден".

"Запровадження цього обмеження, що завдає шкоди білоруській авіакомпанії "Білавіа" й особам, котрі користуються її послугами, було здійснено без попередніх переговорів для врегулювання можливих розбіжностей, що також є порушенням Україною своїх міжнародно-правових зобов'язань щодо Білорусі", - наголошується в повідомленні.

При цьому білоруська авіавлада у відповідь не рекомендує іноземним авіаперевізникам використовувати повітряний простір України під час здійснення польотів.

Пояснюється, що така рекомендація пов'язана "з урахуванням інцидентів із літаком авіакомпанії "Сибір", збитим під час проведення навчань військ протиповітряної оборони України в 2001 році, й літаком авіакомпанії Malaysia Airlines, збитим над територією східної частини України в 2014 році, а також загрози в 2016 році застосування військової сили стосовно повітряного судна авіакомпанії "Білавіа". "Виникають сумніви в достатньому гарантуванні Україною безпеки польотів і авіаційної безпеки, а також в об'єктивності та неполітизованості її в оцінці спроможності Білорусі гарантувати безпеку польотів і авіаційну безпеку", - зазначається в повідомленні.

Як повідомлялося, Україна слідом за країнами ЄС та іншими державами 26 травня впровадила заборону на використання свого повітряного простору для білоруських авіакомпаній.

23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, був екстрено посаджений в аеропорту Мінська.

Пасажирський літак посадили через сигнал про мінування, для супроводу літака в небо був піднятий винищувач МіГ-29. На борту лайнера перебував білоруський опозиціонер Роман Протасевич і його подруга, громадянка РФ, студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету Софія Сапега. Їх обох затримала білоруська влада.

У ЄС і США засудили примусове приземлення в Мінську лайнера Ryanair, вимагаючи звільнення Протасевича.

25 травня департамент авіації Білорусі запросив представників ICAO, міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), Європейського агентства з безпеки польотів (EASA) і авіаційних адміністрацій ЄС і США до спільного розслідування інциденту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

Окупанти за минулий день обстріляли 9 громад Сумської області, зафіксовано понад 200 вибухів

Основний удар Росії розпочнеться наприкінці травня або на початку червня - ГУР

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА