08:09 03.06.2021

Суд заочно заарештував екс-главу ПриватБанку Дубілета

2 хв читати
Суд заочно заарештував екс-главу ПриватБанку Дубілета

Вищий антикорупційний суд України на засіданні 2 червня заочно заарештував колишнього главу правління ПриватБанку Олександра Дубілета, який наразі перебуває в розшуку.

"Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Сергій Мойсак обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для колишнього голови правління "ПриватБанку" Олександра Дубілета. Оскільки Дубілет перебуває не в Україні і оголошений у міжнародний розшук, запобіжний захід йому призначили заочно "до моменту його фактичного затримання і доставки до місця кримінального провадження", - повідомила прес-служба Центру протидії корупції в Telegram-каналі.

Зазначається, що рішення слідчого судді означає, що пред'явлена Дубілету підозра цілком обґрунтована. А повідомлення про неї відбулося відповідно до норм кримінального процесуального законодавства.

Раніше в середу повідомлялося, що Господарський суд Києва рішенням від 2 червня закрив провадження за позовом екс-акціонера Приватбанку (Київ) Олександра Дубілета про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій фінустанови в результаті якої банк був націоналізований

Як повідомлялося, Господарський суд Києва постановою від 2 січня відкрив провадження у справі №910/18214/19 за позовом колишнього голови правління та екс-акціонера ПриватБанку Олександра Дубілета (раніше володів 2,7249% акцій) до держави у зв'язку з націоналізацією банку.

Аналогічні позови наприкінці грудня 2019 року також подали екс-міноритарні акціонери та колишні топ-менеджери ПриватБанку: Тимур Новіков (станом на 31 березня 2016 року володів 1,3625% акцій), Олег Гороховський (0,3236%), Володимир Яценко (0,3229%), Тетяна Гур'єва (0,2422%), Людмила Шмальченко (0,1614%) та інші. Відповідачами у справі виступають Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерство фінансів України та державний ПриватБанк.

Згідно з матеріалами суду, колишні топ топ-менеджери ПриватБанку оскаржують, зокрема, процедуру bail-in - примусову конвертацію їхніх депозитів у нові акції банку, які були випущені в грудні 2016 року під час його націоналізації, а потім були викуплені державою (в особі Мінфіну) за 1 грн з усіма "старими" акціями банку (загалом - 100%).

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ та колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови та влив у її капітал понад 155 млрд грн.

Згідно зі статистикою Національного банку України, на 1 березня 2021 року за розміром загальних активів ПриватБанк посідав у рейтингу 1-ше місце (561,062 млрд грн) серед 73 банків, що діяли в країні.

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА