10:15 03.06.2021

Рішення про визнання особи олігархом ухвалює РНБО - президентський законопроект

2 хв читати
Рішення про визнання особи олігархом ухвалює РНБО - президентський законопроект

Президент України Володимир Зеленський запропонував, щоб рішення про визнання особи олігархом ухвалювала Рада національної безпеки і оборони України на підставі подання Кабінету Міністрів, члена РНБО, Нацбанку, Служби безпеки або Антимонопольного комітету.

Це визначено президентським законопроектом "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)", текст якого розміщено на сайті Верховної Ради.

Рішення РНБО про визнання особи олігархом набуває чинності з дня офіційного опублікування указу президента про введення його в дію.

Згідно із законопроектом, олігархом вважається фізична особа, яка одночасно відповідає трьом із чотирьох ознак: бере участь у політичному житті, має значний вплив на засоби масової інформації (ЗМІ), володіє активами в розмірі понад 1 млн прожиткових мінімумів для працездатних осіб, є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта природних монополій або монополіста на загальнодержавному товарному ринку.

Водночас розрахунок вартості активів здійснюється в сукупності за розмірами активів особи та суб'єктів господарювання, де вона виступає бенефіціаром, при цьому не враховуються активи, що належать особі в ЗМІ.

Особа вважається відповідною ознаці участі в політичному житті, якщо вона є президентом України, спікером Верховної Ради, заступником спікера, народним депутатом України, прем'єром, віце-прем'єром, міністром або його заступником, керівником іншого центрального органу виконавчої влади поза структурою Кабінету Міністрів України, главою Служби безпеки України, генеральним прокурором, головою Національного банку України, керівником постійно діючого допоміжного органу, створеного президентом.

Участю в політичному житті також вважається пов'язаність із такими особами, перебування на посадах у керівних органах політичних партій, фінансування діяльності партій, проведення політичний акцій.

Згідно із законопроектом, такою, що має значний вплив на ЗМІ, вважається особа, яка є бенефіціаром або контролером ЗМІ, або ж була бенефіціаром або контролером на дату набуття чинності закону, але втратила такий статус, в результаті чого бенефіціаром або контролером цього ЗМІ стала пов'язана особа, що не володіє бездоганною діловою репутацією.

Ознаками небездоганної ділової репутації фізичної особи є наявність у неї непогашеної судимості, позбавлення її судом права обіймати певні посади, несплата податків і зборів у великих розмірах, застосування до неї Україною та іншими державами (крім держав-агресорів) санкцій протягом останніх трьох років, внесення до переліку осіб, пов'язаних із терористичною діяльністю. Також ознаками небездоганної ділової репутації вважається придбання або намір придбати ЗМІ за ціною, суттєво нижчою за ринкову, або за рахунок непідтверджених коштів.

Порядок здійснення перевірки ділової репутації покупця (потенційного покупця) ЗМІ, згідно із законопроектом, затверджує Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА