11:35 03.06.2021

Через пандемію 21% українців перейшли на дистанційну роботу, 17% пішли у відпустку, 4% втратили роботу - опитування

3 хв читати
Через пандемію 21% українців перейшли на дистанційну роботу, 17% пішли у відпустку, 4% втратили роботу - опитування

Понад половина (53%) економічно активних громадян України не пережили будь-яких змін у роботі під час пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 і наразі працюють, як і раніше, свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова 21-26 травня.

Водночас 13,7% економічно активних громадян повністю або частково перейшли на дистанційну роботу з повним збереженням заробітної плати, 6,9% - повністю або частково перейшли на дистанційну роботу з частковим збереженням заробітної плати. 6% пішли у частково оплачувану відпустку, 1,9% пішли у повністю оплачувану тривалу відпустку, 8,9% - пішли в неоплачувану відпустку, 3,8% - через пандемію втратили роботу.

Працівники державного і приватного секторів економіки приблизно однаково часто відповідають, що не відчули змін у режимі їхньої роботи (відповідно 52,5% і 56%). Однак працівники державного сектора помітно частіше, ніж приватного, відповідають, що повністю або частково перейшли на дистанційну роботу з повним збереженням заробітної плати (відповідно 26% і 10%), працівники ж приватного сектора частіше, ніж державного, відповідають, що пішли в неоплачувану відпустку (відповідно 11% і 5%) і що вони втратили роботу (відповідно 4% і 0,3%).

Насамперед в умовах пандемії постраждали ті, хто працював на тимчасовій основі - серед них тільки 36% зазначили, що в їхній роботі нічого не змінилося (тоді як серед тих, хто працює на постійній основі, - 58,5%), зазначили, що пішли в неоплачувану відпустку - відповідно 20% і 7%, втратили роботу - відповідно 17% і 0,6%. Серед тимчасово зайнятих лише 2% зазначили, що повністю або частково перейшли на дистанційну роботу з повним збереженням заробітної плати, тоді як серед постійно зайнятих - 17%. Слід також зазначити, що частка тимчасово зайнятих у приватному секторі значно вища, ніж у державному (17% і 2% відповідно).

Відповідаючи на запитання, як змінилася їхня зарплата під час пандемії коронавірусу, 54% представників економічно активного населення зазначили, що вона не змінилася, 37% - що вона зменшилася, а 3% - що вона зросла. На зменшення зарплати частіше вказують працівники приватного сектора, ніж державного (відповідно 40% і 26%), зазначають, що вона не змінилася - відповідно 52% і 67%, що вона зросла - відповідно 3% і 4%.

Про зменшення зарплати кажуть 61% тих, хто працює на тимчасовій основі, і приблизно вдвічі менше (31%) тих, хто працює на постійній основі (відповідно 31% і 62% заявили, що їхня зарплата не змінилася, відповідно 0,7% і 3% - що вона стала більшою).

14% представників економічно активного населення заявили, що хочуть працювати дистанційно (негативно до дистанційної роботи поставилися 73% економічно активних респондентів, ще 12% не визначилися). Найчастіше до дистанційної роботи позитивно ставляться ті, хто, під час пандемії коронавірусу перейшов на дистанційну роботу з повним збереженням заробітної плати (29,5%), хоча більшість серед них (56%) не хочуть працювати дистанційно.

Ставлення до дистанційної роботи статистично значимо не відрізняється серед працівників державного сектора (відповідно 14% і 76%) і приватного сектора (відповідно 15% і 74%), так само як і серед тих, хто працює на постійній основі (відповідно 14% і 75%), і тих, хто працює на тимчасовій основі (відповідно 12,5% і 76,5%).

Дослідження проводили методом інтерв'ю "віч-на-віч" за місцем проживання 2 017 респондентів віком від 18 років у всіх підконтрольних уряду регіонах України за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА