12:55 03.06.2021

У "Слузі народу" розраховують, що законопроект про олігархів у першому читанні буде ухвалено до парламентських канікул

2 хв читати
У "Слузі народу" розраховують, що законопроект про олігархів у першому читанні буде ухвалено до парламентських канікул

У партії "Слуга народу" розраховують, що президентський законопроект №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" буде ухвалено в першому читанні до завершення сесії.

"З огляду на те, що цей законопроект невідкладний, то він автоматично вноситься до порядку денного сесії, і в принципі за термінами ми встигаємо до середини липня, доки триває ця сесія, проголосувати його в першому читанні", - сказала заступник голови фракції Євгенія Кравчук у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Вона прогнозує, що розгляд законопроекту в залі засідань парламенту буде непростим. "Я прогнозую, що буде велика битва, оскільки паралельно з цим законопроектом подано ще законопроект Кабінету Міністрів, який, власне, стосується підвищення податків для великого бізнесу... Він буквально вчора був зареєстрований, і я розглядала би це як пакетне (пакет законопроектів - ІФ), хоча це різні комітети (комітети парламенту, які готують законопроекти до розгляду на пленарному засіданні - ІФ), але вони між собою за філософією пов'язані", - сказала Кравчук.

Депутат звернула увагу, що президентський законопроект готуватиме до розгляду на пленарному засіданні комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони. "Президент поставив планку настільки високу... На його думку, олігархічна система загрожує національній безпеці та обороні", - зазначила вона.

Кравчук наголосила, що законопроект про олігархів - це тільки перший крок до того, "щоб називати речі своїми іменами": "всі все знають, і політики, і журналісти політичні, але в слух ніхто про це не говорить". "Це перший крок. Після нього або паралельно мають бути внесені зміни до антимонопольного законодавства, до закону про політичні партії, до антикорупційного законодавства, щоб ці блоки, які прописані в межах цього законопроекту, потім працювали в різних частинах українського законодавства", - додала депутат.

Вона нагадала, що законопроект визначає критерії, за якими особу можуть зарахувати до олігархів. "Це чотири критерії, і досить мати три з них, щоб було відповідне подання до РНБО", - зазначила Кравчук.

Водночас, комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розгляне президентський законопроект не раніше ніж через два тижні, повідомила заступник голови комітету Мар'яна Безугла (фракція "Слуга народу").

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" вона наголосила, що комітет може розглядати законопроект після того, як головне науково-експертне управління Верховної Ради надасть свій висновок щодо документу і мине термін подання альтернативних законопроектів.

Згідно з календарним планом, поточна п'ята сесія Верховної Ради закривається 23 липня 2021 року, водночас останнє пленарне засідання заплановано на 16 липня. Після завершення поточного (1-4 червня) заплановано ще три пленарних тижні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА