18:53 03.06.2021

Зеленський не підпише закон про недостовірне декларування, президент не допустить послаблення кримінальної відповідальності - ОП

2 хв читати
Зеленський не підпише закон про недостовірне декларування, президент не допустить послаблення кримінальної відповідальності - ОП

Президент України Володимир Зеленський має намір ветувати ухвалений Верховною Радою 3 червня закон про відновлення покарання у вигляді позбавлення волі за недостовірне декларування (законопроект №4651), повідомляє Офіс президента.

"Я не допущу знищення чи послаблення електронного декларування чиновників. Підписання закону в проголосованому у Верховній Раді вигляді неможливе. Це не те, чого очікують українці, й не те, що їм обіцяв я, внісши цей законопроект на розгляд парламенту. Ми маємо встановити пропорційне та справедливе покарання за правопорушення, пов’язані з декларуванням", - наголосив глава держави.

Зазначається, що сьогодні, 3 червня народні депутати підтримали ініційований президентом законопроект №4651 у такому вигляді, що послаблює систему декларування та покарання за кримінальні правопорушення в цій сфері.

Зокрема, депутати змінили підходи до декларування активів, які є у володінні членів сім’ї декларанта. Це даватиме змогу декларантам не зазначати у деклараціях рухоме та нерухоме майно, яким володіють чи користуються їхні родичі, якщо член сім’ї не надає інформацію про нього.

"Система електронного декларування була вимогою Європейського Союзу для запровадження безвізового режиму з Україною. Дотепер проводиться моніторинг цих зобов’язань, тож я не можу поставити під загрозу одне з головних досягнень на шляху до інтеграції з ЄС – безвізовий режим", - наголосив Зеленський.

Також наголошується, що поправками, які подали депутати, пропонується за умисне неподання декларації чиновником запровадити покарання у вигляді обмеження волі. Без комплексної зміни підходу до визначення ступеня покарання воно не матиме належного стримувального ефекту та не є пропорційним.

"Кримінальна відповідальність за неподання декларації та внесення до неї завідомо недостовірних відомостей має бути достатньо суворою та передбачати можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі. Корупціонери повинні понести відповідальність згідно з законом", - додав глава держави.

Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) і Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) закликали президента Зеленського накласти вето на закон про недостовірне декларування, який Верховна Рада ухвалила 3 червня.

Як повідомлялося, в січні законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення і Кримінального кодексу стосовно відповідальності за декларування недостовірної інформації (№4651) у парламенті зареєстрував президент України Володимир Зеленський.

Венеціанська комісія у своєму висновку від 5 травня 2021 року підтримала ініційовані президентом зміни щодо встановлення покарання за правопорушення, пов'язані з декларуванням.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА