19:39 03.06.2021

ТСК з розслідування корупції в органах ДАБК позитивно оцінює законопроект про реформу держрегулювання в сфері містобудування

2 хв читати
ТСК з розслідування корупції в органах ДАБК позитивно оцінює законопроект про реформу держрегулювання в сфері містобудування

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування фактів корупції в органах Державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду (ДАБК) позитивно оцінює законопроект про реформу держрегулювання в сфері містобудівної діяльності, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" глава ТСК, народний депутат Андрій Пузійчук.

За його словами, комісія з'явилася як реакція на провалену реформу в будівництві, оскільки в 2020 році, незважаючи на гучні заяви, конкретних результатів Україна так і не побачила. Більше того, корупційні потоки ДАБІ до сьогодні продовжують перевищувати 3 млрд на рік.

"Кожне засідання ми розглядаємо нові і нові кейси про те, як представники ДАБІ затягують вирішення якихось питань, або ж взагалі прямо повідомляють учасникам ринку про те, що вони повинні "подякувати" за отримання документів. Зрозуміло, що всі ці історії розглядаємо разом із правоохоронцями, працівниками архітектурно-будівельної інспекції тощо. Але це лише точкове реагування на проблему, тому ми очікуємо реєстрацію законопроекту про реформу містобудівного контролю. Він допоможе докорінно змінити нинішній стан речей, і перевести будівельну сферу в сучасну і цифровізовану площину. Члени ТСК вітають такі зміни, підтримують необхідність нових законодавчих підходів до реформування галузі і приєднаються до його доопрацювання під час розгляду в парламенті", - сказав Пузійчук.

Як повідомила глава Координаційної ради з питань містобудування Олена Шуляк, законопроект про зміну в будівельно-архітектурному контролі, співавтором якого вона є, очікують у Міністерстві інфраструктури, Мінрегіоні, а також в "Укравтодорі". Оскільки в рамках реалізації програми "Велике будівництво", частина із запропонованих законопроектом речей вже використовується під час ремонтів і зведенні об'єктів. Зокрема, це стосується всіх дорожніх об'єктів, оскільки вони вже проходять обов'язкову експертизу для гарантування високої якості і безпеки проектів. Завдяки їй, у 2020 році змогли прибрати проекти поточного середнього ремонту, які не мали посилення основи.

За даними Мінрегіону, обов'язкову експертизу також проходять всі об'єкти соціальної інфраструктури, які оновлюються в рамках "Великого будівництва".

"Нам як членам ТСК з питань розслідування корупції в ДАБІ важливо, щоб хабарники відповідали за свої дії. Тому в згаданому документі ми вагомо підсилюємо контроль над будівництвом на кожному етапі з можливістю відстежувати всі документи, а також залучених до процесу підрядників. Більше того, нарешті в Україні з'явиться серйозна відповідальність за порушення в будівництві. Очікуємо, що вона стане пристойним аргументом для всіх, хто звик грати не за правилами і брати хабарі", - резюмувала Олена Шуляк.

За інформацією депутатів, законопроект мають намір зареєструвати наступного тижня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА