19:45 03.06.2021

VoxCheck: побічна реакція після щеплення — це нормально. І ось чому

3 хв читати
VoxCheck: побічна реакція після щеплення — це нормально. І ось чому

На вихідних 29 та 30 травня у Києві, Львові та Одесі почали працювати центри масової вакцинації. Там щеплюють проти коронавірусу людей зі «списку очікування» в Дії. За два дні роботи у столичному центрі вакцину отримали майже 3,5 тисячі людей, а у Львові ㅡ понад тисяча. 

Проте є й ті, хто поки вагається робити щеплення від COVID-19. І одна з причин відмови від вакцинації — страх побічних ефектів, йдеться у дослідженні Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).
 

VoxCheck пояснює, чому насправді в побічних ефектах від вакцини немає нічого поганого.

Якщо коротко, побічні ефекти — це небажані симптоми, які спричиняє медичний препарат. Тобто в тілі може посилюватися кровотік, аби в ньому змогло циркулювати більше імунних клітин, або ж підвищується температура, аби організм міг знищити вірус. 

Побічні ефекти можуть виникнути після щеплення будь-якою вакциною. Pfizer-BioNTech та Moderna — це так звані мРНК-вакцини, які використовують частину генетичного коду вірусу. Вони особливі тим, що не містять «ослаблений» вірус, а вчать організм виробляти протеїн шипів коронавірусу.
Інший тип вакцин ― вірусо-векторний. До них, зокрема, належить вакцина Oxford-AstraZeneca. Для неї вчені змодифікували вірус респіраторного захворювання шимпанзе, додавши частину генетичного коду коронавірусу. 

Утім, результат у всіх трьох вакцин однаковий: запускається імунна реакція організму, який починає боротися з вірусом і виробляти антитіла. 

У «топі» найбільш поширених побічних ефектів після щеплення від коронавірусу — слабкість, озноб чи жар, головний біль, біль у м’язах, нудота. Іноді проявляється місце проколу на руці: може з’явитися біль, припухлість та почервоніння. 

Поява подібних побічних ефектів — це цілком нормальне явище, зазначають у ВООЗ. Як правило, ці симптоми зникають вже за кілька днів. Водночас вони підтверджують, що вакцина, яку ввели в організм, діє, а імунна система реагує необхідним чином. Водночас відсутність «побічки» не означає, що ефекту від вакцини немає. Це лише свідчить про індивідуальний характер реакції організму.

Серед інших побічних ефектів вакцинації проти COVID-19 — алергічні реакції. Вони можуть з’явитися незабаром після щеплення, тому лікарі просять вакцинованих залишатися в кабінеті щеплень під їхнім наглядом ще 15-30 хвилин. Типові ознаки алергії на вакцину — це утруднене дихання, набряк обличчя чи горла, прискорене серцебиття, висипи по всьому тілу, запаморочення або слабкість. Утім, вони не становлять серйозної загрози життю людини. Складні алергічні реакції зустрічаються вкрай рідко: приблизно в 2-5 людей на 1 мільйон вакцинованих. У разі їх появи другу дозу тієї ж вакцини рекомендують не вводити.

Якщо погане самопочуття після щеплення триває довше, ніж 2-3 дні, слід звертатися до лікаря. У МОЗ наголошують, що швидку потрібно викликати негайно, якщо після вакцинації вам стало важко дихати або з’явилася задишка, є біль, здавлювання у грудях, розлад мовлення, втрата рухомості.

Щодо тромбозів, то зв’язок між ними та вакцинацією проти коронавірусу ще досліджують. У Європейському агентстві лікарських засобів (ЕМА) утворення тромбів віднесли до переліку дуже рідкісних побічних ефектів вакцини «Vaxzevria», яку розробила компанія AstraZeneca. Комітет ЕМА виявив всього 86 випадків тромбозу серед 25 млн вакцинованих людей. Однак і сам коронавірус теж може підвищувати ризик утворення тромбів. Тож навіть якщо зв’язок між вакцинацією і тромбозами доведуть, ймовірність розвитку тромбів після захворювання COVID-19 значно вища, ніж після щеплення. 
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА