21:14 03.06.2021

Джонсон отримав другу дозу вакцини від COVID-19 компанії AstraZeneca

2 хв читати
Джонсон отримав другу дозу вакцини від COVID-19 компанії AstraZeneca

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у четвер зробив друге щеплення від коронавірусу, таким чином пройшовши повноцінну вакцинацію від COVID-19.

"Друга доза отримана", - написав Джонсон у Twitter.

Британський прем'єр також закликав жителів країни отримати вакцину від COVID-19.

"Коли настане ваша черга, зробіть щеплення", - зазначив він.

Джонсон вакцинувався препаратом компанії AstraZeneca. Перше щеплення він зробив 19 березня.

У травні телеканал Sky News повідомляв, що Велика Британія запропонує всім жителям молодше 40 років альтернативну вакцину від COVID-19 замість препарату компанії AstraZeneca через побоювання, що він може викликати тромби.

Згідно з рекомендацією Об'єднаного комітету з вакцинації та імунізації, альтернативне щеплення слід пропонувати лише в тому випадку, якщо через нього не потрібно надовго відкладати вакцинацію. Британцям, у яких не було значних побічних ефектів після першого щеплення вакциною AstraZeneca, інший препарат для другого уколу пропонувати не будуть.

Раніше комітет рекомендував надати такий вибір усім британцям молодше 30 років. За даними агентства з регулювання лікарських препаратів і медичних продуктів, до 28 квітня було зафіксовано 242 випадки тромбозу у пацієнтів, щеплених препаратом AstraZeneca. Тромби виявили у 10,1 сорокарічних з мільйона. Серед людей від 30 до 39 років тромбоз виникав у 17,4 щеплених з мільйона.

Європейське агентство з лікарських препаратів (EMA) 7 квітня дійшло висновку, що ризик тромбозу потрібно включити до списку рідкісних побічних ефектів вакцини AstraZeneca. Раніше цей регулятор вважав препарат безпечним.

У березні в багатьох країнах Європи і світу призупинили або обмежили використання вакцини AstraZeneca після повідомлень про виникнення тромбів у невеликої кількості вакцинованих.

Одна доза вакцини AstraZeneca захищає від зараження коронавірусом приблизно в 70% випадків щонайменше 12 тижнів. Наскільки вона ефективна після, поки невідомо, але антитіла до коронавірусу виявляли і через шість місяців після першого щеплення. Після повного курсу вакцинації препарат захищає від COVID-19 у 81% випадків.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА