07:23 04.06.2021

Експерти допускають визнання неконституційним введення акцизу на е/е ВДЕ

2 хв читати
Експерти допускають визнання неконституційним введення акцизу на е/е ВДЕ

Введення акцизного податку в 3,2% на електроенергію ВДЕ, яке передбачає урядовий "ресурсний" законопроект №5600, може бути визнано неконституційним або буде прийняття якихось пом'якшуючих негативний ефект податку заходів, допускає партнер міжнародної юридичної фірми Dentons Максим Сисоєв.

"Не виключено, що зазначена зміна буде визначена неконституційною Конституційним Судом України або будуть у подальшому внесені зміни, які зменшать негативний ефект податку", - сказав він в коментарі Енергореформам.

Водночас, Сисоєв зазначив, що, якщо цього не відбудеться, єдиним способом захисту прав виробників та інвесторів буде звернення в міжнародні арбітражні інститути з позовом про компенсацію збитку, нанесеного діями держави Україна.

За його словами, виробники та інвестори не приймають подібних змін, оскільки вони за відсутності механізмів компенсації таких платежів фактично є новим урізанням зеленого тарифу, про що свідчать численні листи до влади і виступи профільних асоціацій.

"Якщо ж такі зміни будуть схвалені, то виробники будуть змушені платити новий податок", - наголосив партнер Dentons.

Також він звернув увагу, що скасування нульової ставки акцизу стосується реалізації зеленої електроенергії з будь-яких відновлювальних джерел, а не лише енергії сонця і вітру, як передбачалося на етапі розробки проекту закону.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України від 2 червня зареєстрував в парламенті так званий "ресурсний законопроект" (№5600) з поправками до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.

Документ, зокрема, передбачає виключення електроенергії з ВДЕ з групи товарів, на які не поширюється акциз, що призведе до введення акцизного податку на "зелену" е/е на рівні 3,2%.

Проти цієї ініціативи ще на стадії її обговорення категорично виступили профільні ВДЕ-асоціації і бізнес-спільноти, які заявили, що введення акцизного податку на "зелену" електроенергію де-факто погіршує умови економічної діяльності виробників ресурсу з поновлюваних джерел, є грубим порушенням прав інвесторів, зашкодить інвестклімату та унеможливить залучення коштів до нових екологічних проектів.

Наприкінці квітня стало відомо, що компанія Modus Energy International, що входить до складу литовської багатопрофільної компанії Modus Grupe, ініціювала проти України арбітраж за ретроспективне зниження "зелених" тарифів на суму орієнтовно EUR11,5 млн.

Відповідно до Податкового кодексу (ст.213.2.), до операцій з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню, належить реалізація електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА