12:20 04.06.2021

Ткаченко заявляє про необхідність внести зміни до закону про УКФ

3 хв читати
Ткаченко заявляє про необхідність внести зміни до закону про УКФ

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляє про необхідність внести зміни до закону про Український культурний фонд (УКФ).

"УКФ незалежна інституція від МКІП. Міністерство лише погоджує пріоритетні напрями діяльності УКФ, жодним чином не втручаючись у діяльність і рішення ні Наглядової ради (НР), ні дирекції Фонду. Якщо ж згадати, як формується склад Наглядової ради, то МКІП призначає тільки двох членів НР із дев’яти. Ще сім членів – по два представники від Офісу президента, два від ГО і два від закладів культури. Кандидатуру голови НР рекомендують самі члени НР, яку ми погоджуємо або ні. Тобто два голоси від МКІП з дев’яти, а отже, жодної мови про монобільшість не може йти", - написав Ткаченко в Telegram-каналі.

Міністр зазначив, що після обрання нових членів Наглядової ради виникли нові виклики, пов'язані переважно не тільки з якісним складом Наглядової ради, а й з неврегульованістю деяких питань у законі про УКФ.

"Що я маю на увазі: НР за законом може схвалювати рішення експертів. Що означає схвалювати в даному випадку – це питання. Адже якщо може схвалювати, то може і не схвалювати. Процедури відхилення рішень експертів не прописано в законі. Це і викликає нерозуміння заявниками і культурною спільнотою в цілому процедури прийняття рішень Наглядовою радою щодо проектів", - додав Ткаченко.

Міністр наголосив, що криза системи підходів управління УКФ назрівала давно, і пов'язана вона не тільки з докорами на діяльність Наглядової ради, а й імовірними конфліктами інтересів деяких експертів, які оцінювали роботи учасників і самі прямо або побічно брали участь в отриманні грантів.

"Тим не менш, не можна не звернути увагу на деяких членів НР, що найбільш активні стосовно питань, які мають відгук громадськості. Маю на увазі пана Сусленського та пана Тулузова, які були обрані саме від громадських організацій. Ті самі два представники від ГО. Дякую за активність спільноти. Але виникає дисонанс у тому, що самі ГО голосували за обрання цих двох членів НР. Для мене є дивними ці співпадіння. А ще дивнішим є аналіз статутів ГО, які голосували за цих кандидатів, проти рішень яких в кінцевому результаті так збурилася культурна спільнота. Їхні статути написані "один в один", - зазначив він.

Ткаченко додав, що наразі триває трансформація системи, щоб УКФ продовжував працювати ефективно і незалежно, і важливо зберегти репутацію і УКФ, і Наглядової ради.

"Задля сталості діяльності такої важливої інституції як УКФ, зі свого боку вважаю доцільним озвучити власну політичну точку зору і запропонувати для двох членів ради – пана Сусленського та пана Тулузова – проявити мудрість і подати у відставку, зосередившись на своїх інших активностях. Якщо такий самовідвід відбудеться, закликаю громадськість зосередитись на тому, аби подавати від реально діючих ГО достойних кандидатів до Наглядової ради УКФ та голосувати за них. Аби уникнути на майбутнє повторення ситуації", - написав міністр.

Окрім того, Ткаченко заявив, що назріла необхідність внесення змін до закону про УКФ.

"Адже вони дозволять зробити більш прозорі і зрозумілі для громадськості правила щодо взаємодії між експертами, членами дирекції та Наглядовою радою. До того ж відсутній механізм контролю роботи Наглядової ради. Як і механізм ініціації її розпуску, що теж потрібно змінювати", - заявив він.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА