07:32 05.06.2021

Заборона на допуск до повітряного простору ЄС літаків білоруських авіакомпаній набула чинності

2 хв читати
Заборона на допуск до повітряного простору ЄС літаків білоруських авіакомпаній набула чинності

Рішення Ради Євросоюзу про заборону на використання білоруськими літаками повітряного простору країн ЄС і на їх допуск в європейські аеропорти набула чинності в ніч на суботу.

Відповідно до публікації в Офіційному журналі ЄС, заходи починають діяти наступного дня після завершення процедури їх затвердження. В Офіційному віснику фінальне рішення про санкції опублікували в п'ятницю. Отже, воно почало діяти в суботу після півночі за брюссельським часом.

Рада ЄС, як повідомлялося, в п'ятницю оголосила про введення заборони на використання білоруськими літаками повітряного простору країн ЄС, а також на допуск до аеропортів ЄС усіх видів білоруських авіаперевізників.

У документі ради наголошується, що держави-члени ЄС тепер повинні будуть відмовляти білоруським лайнерам у дозволі на посадку, зльоті з їх території або в використанні їх повітряного простору.

При цьому в повідомленні Офіційного журналу ЄС уточнюється, що заборона "не поширюється на випадки виникнення необхідності екстреної посадки або екстреного прольоту" над територією ЄС.

Пізніше глава Європейської ради Шарль Мішель заявив, що ЄС швидко розробить подальші санкції проти Білорусії.

"Подальші санкції проти юридичних і фізичних осіб відбудуться швидко", - написав він у Twitter.

Раніше ЗМІ повідомляли, що наступного тижня ЄС має намір обговорити подальші обмежувальні заходи, які можуть торкнутися білоруських міністрів, а також представників командування ВПС Білорусії. Крім того, під санкції може потрапити одна організація - яка саме, не уточнюється.

23 травня в аеропорту Мінська здійснив вимушену посадку літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. Авіакомпанія повідомила, що літак приземлився в Мінську, оскільки білоруські авіадиспетчери інформували про потенційну загрозу на борту лайнера. Інформація про мінування літака згодом не підтвердилася.

Роман Протасевич, засновник інформаційного порталу NEXTA, визнаного в Білорусі екстремістським, що летів цим рейсом, після посадки літака в Мінську був затриманий, також затримали його подругу, студентку Європейського гуманітарного університету у Вільнюсі, громадянку Росії Софію Сапегу.

Згодом глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що саміт ЄС вирішив ввести додаткові персональні санкції щодо білоруських осіб.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє ворожих агентів отримали 15 років ув'язнення за наведення ракет по військовій та медичній інфраструктурі Херсона

Росіяни обстріляли 12 громад у прикордонні Сумської області

Побратимські відносини встановили Львівщина та Каліфорнія

26 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА