07:22 07.06.2021

Суд у Нідерландах приступає до розгляду по суті справи про збитий МН17

3 хв читати
Суд у Нідерландах приступає до розгляду по суті справи про збитий МН17

Окружний суд Гааги (Нідерланди) приступає до розгляду по суті кримінальної справи про катастрофу рейсу МН17 Малазійських авіаліній, збитого в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, у результаті чого загинули 289 людей.

Таким чином, у судовому процесі, який розпочався 9 березня 2020 року, розпочато нову фазу, яка послідувала за первинною оцінкою готовності самої справи до розгляду по суті.

Наразі обвинувачення пред'явлені чотирьом особам: трьом росіянам і одному українцю: Ігорю Гіркіну (Стрєлкову), Сергію Дубинському, Олегу Пулатову і Леоніду Харченку. Тільки Пулатов представлений адвокатами, які під час першої фази процесу подавали низку клопотань, вимагаючи як проведення додаткових розслідувань, які згодом проводилися слідчим суддею, так і додаткової інформації. У зв'язку з цим справа Пулатова слухалася одночасно, але не разом із трьома іншими обвинуваченими.

21 травня під час судового слухання головуючий суддя Гендрік Стейнхаус (Hendrik Steenhuis) повідомив, що суд може розглянути справу по суті за три дні - з 7 до 11 червня. "Обговорення буде зосереджено на трьох питаннях: чи був МН17 збитий ракетою Бук, чи був Бук запущений з поля недалеко від Первомайського, і чи були до цього причетні обвинувачені. Суд буде обговорювати ці три питання і буде обговорювати велику кількість документів, які є у справі", - оголосив він. При цьому суддя пояснив, що "судова оцінка буде дана тільки в день винесення вироку".

За його словами, 7 червня буде присвячене процедурним питанням, 8 червня обговорюватимуться перше і друге питання, а на третій день - третє питання. "Ця частина - можлива роль обвинувачених - буде найбільш об'ємною. Тому п'ятниця, 11 червня, буде резервною", - поінформував Стейнхаус.

Згідно з попереднім плануванням, 17 і 18 червня виступить обвинувачення з подальшою можливістю виступити захисту Пулатова. Цей блок слухань триватиме до 9 липня. У вересні звернутися до суду буде надано можливість родичам загиблих.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Всі, хто перебував на борту, 298 людей, загинули. Дві третини пасажирів - піддані Нідерландів. Розслідування причин катастрофи веде Міжнародна слідча група (ССД), до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною з ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" російській 53-й зенітно-ракетній бригаді, що дислокується в Курську.

19 травня 2019 року було названо чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі авіалайнера: Гіркін (Стрєлков), Дубинський, Пулатов і Харченко, які були оголошені в міжнародний розшук. Вони обвинувачуються у вбивстві 298 пасажирів літака і його краху.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА