19:38 07.06.2021

США шукають партнерів, щоб карати країни, які приховують кібершахраїв

3 хв читати
США шукають партнерів, щоб карати країни, які приховують кібершахраїв

США працюють із партнерами над створенням коаліції з боротьби проти кібератак, що проводяться із застосуванням комп'ютерних програм-вимагачів, заявив у понеділок глава держдепу Ентоні Блінкен.

"Ми намагаємося створити міжнародну коаліцію, мета якої - добитися того, щоб країни, які приховують авторів подібних кібератак, несли за це відповідальність", - сказав він на слуханнях у Палаті представників.

Блінкен зазначив, що США, причому не тільки федеральним відомствам, а й приватному сектору, потрібно нарощувати захист від кібератак.

Минулого тижня директор ФБР Крістофер Рей заявив, що Росія повинна докладати більше зусиль для боротьби проти хакерів, які використовують віруси-вимагачі, якщо хоче показати, що всерйоз бореться проти цієї проблеми.

"Знову і знову ми бачимо, що дуже велика частина авторів кібератак перебуває в Росії. (...) Якщо влада РФ хоче показати, що всерйоз має намір вирішувати цю проблему, то у них маса можливостей, щоб продемонструвати реальний прогрес. Поки що ми цього прогресу не бачимо", - сказав він в інтерв'ю газеті The Wall Street Journal.

За словами глави ФБР, наразі його відомство розслідує випадки застосування в США близько 100 різних комп'ютерних вірусів-вимагачів. Він зазначив, що, судячи з кількості скарг, що надійшли до ФБР від приватних компаній, за минулий рік кількість кібератак з використанням таких програм зросла втричі.

Боротьбу проти такого виду кіберзагроз він порівняв з боротьбою США проти тероризму після терактів 9 вересня 2001 року. "Допомагати повинні не тільки урядові структури, а й приватний сектор і навіть звичайні американські громадяни", - додав він.

7 травня хакерською атакою була паралізована робота паливопроводу Colonial Pipeline, яким доставляють пальне з Техасу на східне узбережжя США. 11 травня компанія-оператор оголосила про поступове відновлення роботи. Однак пізніше Colonial Pipeline підтвердив факт виплати викупу хакерам у розмірі $4,4 млн. Влада США вважає, що на кілька днів роботу трубопроводу паралізувало угруповання DarkSide. У Вашингтоні вважають, що самі хакери живуть в Росії, проте при цьому не мають відношення до влади РФ.

Потім західні ЗМІ повідомляли, що компанія JBS USA - частина найбільшого виробника м'яса в світі бразильської JBS S.A. - 30 травня піддалася кібератаці. В результаті виникли серйозні збої в роботі інформаційних систем північноамериканського і австралійського підрозділів компанії. ФБР приписав атаку сервісів REvil і Sodinokibi. Передбачається, що це різні назви однієї і тієї ж групи хакерів, сформованої, на думку деяких зарубіжних ЗМІ, в Росії.

Прес-секретар Білого дому Джен Псакі заявила, що президент США Джо Байден на зустрічі з російським колегою Володимиром Путіним порушить тему збільшення кількості кібератак, приписуваних хакерам з РФ, зокрема атаку на заводи корпорації-виробника м'яса JBS.

Байден зазначав, що розглядає питання про можливу відповідь Росії у зв'язку з недавніми кібератаками. "Ми уважно вивчаємо це питання", - сказав раніше Байден, відповідаючи на відповідне запитання журналіста.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА