16:48 08.06.2021

Вихід РФ із Договору з відкритого неба очікуваний, вона його порушувала з 2008 року - МЗС України

2 хв читати
Вихід РФ із Договору з відкритого неба очікуваний, вона його порушувала з 2008 року - МЗС України

У Міністерстві закордонних справ (МЗС) засуджують вихід РФ з Договору з відкритого неба (ДВН), але зазначають, що він не є несподіваним ні для Української держави, ні для інших держав-учасниць ДВН, ідеться в коментарі українського зовнішньополітичного відомства, оприлюдненому в середу.

"Росія припинила добросовісне виконання зобов’язань за ДВН та почала його грубо порушувати ще у 2008-2010 роках, здійснивши агресію проти Грузії. Внаслідок агресії частина окупованих грузинських територій була de facto вилучена із зони застосування ДВН. У 2014 році Росія окупувала Автономну Республіку Крим, м. Севастополь та окремі райони в Донецькій та Луганській областях, так само вилучивши їх з-під дії договору. У цілому через загарбницькі дії РФ із зони застосування ДВН було вилучено понад 57 тис. кв. км, зокрема більше ніж 44 тис. кв. км ТОТ України. Це більше, ніж територія Словаччини, Данії, Естонії, Нідерландів або Бельгії", - йдеться в коментарі.

У МЗС України також зазначають, що впродовж 2010-2020 років РФ також свідомо вдавалася до інших систематичних порушень з метою приховування своєї військової активності, змусивши США вийти з ДВН, який до того часу вже був спотворений Росією і не відповідав повною мірою головній меті. Замість побудови та покращення транспарентності, передбачуваності та довіри між всіма державами-учасницями, Москва використала ДВН як засіб для легітимації результатів агресії та окупації українського Криму. "Тому саме Росія несе відповідальність за руйнацію режиму "відкритого неба" та ерозію міжнародної архітектури контролю над озброєнням", - наголошують у відомстві.

При цьому в коментарі зазначається, що Україна залишається добросовісним і активним учасником усіх режимів контролю над озброєннями, невід'ємною складовою яких є Договір з відкритого неба.

"У такий спосіб РФ довершує курс, свідомо розпочатий нею ще у середині 2000-х років. Цей курс спрямований на руйнацію всіх режимів, які сприяли військовій стриманості у Європі, обмежували розгортання ударних озброєнь ы раптову широкомасштабну військову діяльність на євроатлантичному просторі. Через руйнацію режимів контролю над озброєннями Росія створювала умови для прихованої підготовки раптових збройних агресій проти Грузії та України. Цей агресивний експансіоністський курс Росія продовжує і до цього часу", - заявили в МЗС України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА