20:11 08.06.2021

Верховний Суд визнав втручання судової влади в об'єднання православних церков неправомірним - постанова

2 хв читати
Верховний Суд визнав втручання судової влади в об'єднання православних церков неправомірним - постанова

Верховний Суд України ухвалив постанову у справі про позов почесного патріарха Православної церкви України (ПЦУ) Філарета (Денисенка) про визнання недійсними результатів Помісного собору ПЦУ 2019 року, який, зокрема, визнав неправомірним втручання органів державної влади, зокрема судової, в діяльність релігійної організації.

"Верховний Суд дійшов висновку, що рішення, прийняті Помісним собором, Священним синодом, митрополитом Київським і всієї України, предстоятелем ПЦУ не є рішеннями, що можуть бути перевірені національним судом на відповідність вимогам законодавства чи статуту релігійної організації (об'єднання), оскільки такі рішення є внутрішньою діяльністю церкви. Здійснення державою в особі суду ревізії (перевірки) таких рішень свідчитиме про втручання останньої в діяльність церкви шляхом перебирання на себе функцій церковного суду, що є неприпустимим, позаяк порушує Конституцію України та закони України", - йдеться в постанові суду, що набула чинності 19 травня і оприлюднена 4 червня.

У суді зазначають, що оскільки оскаржувані в цій справі рішення статутних органів релігійного об'єднання належать до рішень щодо внутрішньоорганізаційної діяльності церкви та є її винятковою компетенцією, то заявлені вимоги про їх оскарження також не можуть бути предметом судового розгляду в національних судах.

"Держава, зокрема й судова влада, не має права втручатися в діяльність церкви … Оскарження святійшим патріархом Київським і всієї Русі-України Філаретом дійсності рішень Помісного собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 року … в судовому порядку є, по суті, залученням держави в особі її судових органів до надання аналізу дотримання канонічними утвореннями … вимог їхніх внутрішніх документів, а саме: статуту про управління УПЦ КП і статуту ПЦУ, тобто втручанням держави у внутрішню діяльність церкви, що суперечить ч.3 ст.35 Конституції України та ст.5 закону № 987-XII", - наголошується в тексті постанови.

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Київської митрополії ПЦУ та змінив постанову Шевченківського райсуду Києва від 2020 року, що відмовив Філарету у відкритті провадження за його позовом, вилучивши з неї роз'яснення, що розгляд цієї справи належить до юрисдикції господарського суду. При цьому постанову Київського апеляційного суду, що скасував це рішення Шевченківського райсуду, Верховний Суд скасував.

Також рішенням Верховного Суду з Філарета стягнуто судовий збір на подання касаційної скарги розміром 2 тис. 102 грн на користь Київської митрополії ПЦУ.

Джерело:

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА