20:26 08.06.2021

Заступник керівника Офісу президента обговорив із представниками Євросоюзу проблемні питання судової реформи

2 хв читати
Заступник керівника Офісу президента обговорив із представниками Євросоюзу проблемні питання судової реформи

Заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов провів зустріч із главою представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікасом, представниками Європейської комісії та Європейської служби зовнішньої діяльності, а також із членами групи підтримки України в Єврокомісії, повідомляє прес-служба президента України.

"Під час обговорення законопроектів щодо діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) і Вищої ради правосуддя (ВРП) Андрій Смирнов наголосив, що наразі відкритим залишається головне питання – щодо принципів ухвалення рішень конкурсними комісіями. Зокрема, конкурсною комісією з відбору кандидатів на посаду члена ВККС", - зазначається в повідомленні.

На сьогодні перший склад комісії з відбору кандидатів у ВККС має формуватися з трьох суддів або суддів у відставці, запропонованих Радою суддів України, та трьох міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання і протидії корупції або судової реформи.

Смирнов акцентував увагу на тому, що до законодавчого врегулювання питання участі міжнародних експертів та їхньої ролі в ухваленні рішень потрібно обов’язково підходити з урахуванням уже набутого досвіду та перспектив конституційного контролю таких законодавчих змін.

Він також закликав міжнародних партнерів обговорити пропозицію від голови Венеціанської комісії Джанні Букіккіо щодо введення до складу конкурсних комісій сьомого члена, який був би рівновіддаленим та незалежним від усіх органів державної влади й водночас мав беззаперечну довіру й авторитет серед інших суб’єктів формування конкурсних комісій.

"У доволі складних і тривалих дискусіях з нашими міжнародними партнерами стосовно формули прийняття рішень конкурсними комісіями за участі міжнародних експертів ми обов'язково знайдемо справедливий баланс, за якого ухвалені конкурсними комісіями рішення викликатимуть загальну довіру не тільки у сторін їхнього прийняття, а й у суспільства", - зазначив Смирнов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА