07:05 09.06.2021

США закликають Іран співпрацювати з МАГАТЕ і не підривати зусилля з відновлення СВПД

2 хв читати
США закликають Іран співпрацювати з МАГАТЕ і не підривати зусилля з відновлення СВПД

Переговори про повернення США і Ірану до дотримання атомної угоди (СВПД) дають результати, проте сторонам не слід вдаватися до дій, що підривають довіру, заявили в американському постпредстві при міжнародних організаціях у Відні.

"На переговорах є прогрес, проте ще належить багато чого зробити. Щоб виконати поставлене завдання, потрібно відновити довіру: в Вашингтоні, Тегерані, інших місцях", - йдеться в заяві, опублікованій у вівторок на сайті постпредства.

"У цьому контексті кроки Ірану, спрямовані на обмеження моніторингової діяльності МАГАТЕ... ускладнюють відновлення прагматичної дипломатичної роботи і заважають досягненню результатів, до яких прагне Іран", - наголошується в документі.

Американська сторона також "закликає Іран утриматися від подальших кроків, які порушують положення СВПД і повернутися до дотримання закріплених в цій угоді зобов'язань". Зокрема, Ірану слід надати МАГАТЕ повний доступ до всіх атомних об'єктів, позначених у СВПД.

"Ми закликаємо Іран разом із США дійти до розуміння з питання про взаємне повернення до повного дотримання СВПД", - йдеться в тексті. У ньому зазначається, що Іран продовжує "встановлювати і експлуатувати різні типи центрифуг зі збагачення урану, порушуючи встановлені СВПД обмеження".

Напередодні глава МАГАТЕ Рафаель Грос заявив, що Тегеран як і раніше не взаємодіє з інспекторами агентства.

За словами Гроса, він стурбований відсутністю результатів технічних обговорень між МАГАТЕ і Іраном, а також відсутністю прогресу в проясненні питань агентства, що стосуються проведення Тегераном робіт в ядерній сфері. За словами Гросса, Іран не надав пояснень щодо крупинок урану, виявлених на декількох іранських об'єктах, що "серйозно впливає на здатність агентства надати підтвердження мирного характеру іранської ядерної програми".

Наприкінці травня в МАГАТЕ повідомили, що іранська влада обмежила моніторингову діяльність інспекторів агентства. При цьому раніше Гросс заявив, що агентство і Тегеран на місяць - до 24 червня - продовжили дію угоди про моніторинг іранських ядерних об'єктів міжнародними інспекторами. За його словами, на переговорах МАГАТЕ і Ірану сторони також узгодили те, що інформація, зібрана агентством при інспекції іранських ядерних об'єктів, продовжить зберігатися у МАГАТЕ.

США під час президентства Дональда Трампа вийшли з СВПД і відновили санкції проти Тегерана. У відповідь на це Іран припинив виконувати умови угоди. Сьогодні сторони намагаються узгодити, яким чином обидві країни можуть повернутися до дотримання угоди.

Іран і міжнародні посередники проводять у Відні переговори щодо повернення Тегерана і Вашингтона до ядерної угоди з іранського атому (СВПД).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА