08:31 09.06.2021

ЄС привітав остаточне рішення міжнародного трибуналу у справі генерала Младича

2 хв читати
ЄС привітав остаточне рішення міжнародного трибуналу у справі генерала Младича

Європейський союз привітав остаточне рішення міжнародного трибуналу у справі генерала Ратко Младича і закликав суди країн західнобалканського регіону продовжувати переслідування військових злочинців.

"Остаточне рішення у справі Ратко Младича, винесене Міжнародним залишковим механізмом для кримінальних трибуналів (IRMCT), завершує найважливіший у новітній історії Європи судовий розгляд з військових злочинів, зокрема геноциду в Боснії і Герцеговині (БіГ)", - заявили глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель і член Єврокомісії ЄС Олівер Варгеї.

В опублікованій у вівторок спільній заяві вони висловили надію, що всі політичні діячі в БіГ і на Західних Балканах проявлять повне співробітництво з міжнародними трибуналами, поважатимуть їх рішення, визнаватимуть їх незалежність і неупередженість.

Представники керівництва ЄС наголосили, що заперечення геноциду, ревізіонізм і прославляння військових злочинців суперечать фундаментальним європейським цінностям. Вшановування жертв війни та створення сприятливих умов для примирення є "попередня умова стабільності і безпеки БіГ мають основне значення для її шляху в ЄС".

Апеляційна палата Міжнародного залишкового механізму для кримінальних трибуналів (МОМУТ) у вівторок залишила в силі вирок про довічне ув'язнення Младича.

Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії (МТКЮ) у листопаді 2017 року визнав Младича винним за 10 з 11 пунктів обвинувачення, зокрема в геноциді боснійських мусульман у Сребрениці в 1995 році і в порушенні законів і звичаїв ведення війни в Боснії і Герцеговині у 1992-1995 роках. Младича засудили до довічного ув'язнення.

У березні 2018 року адвокати Младича подали апеляцію в МОМУТ - інстанцію, створену для завершення роботи, розпочатої МТКЮ (закрився 31 грудня 2017 року) і Міжнародним кримінальним трибуналом з Руанди (закрився 31 грудня 2015 року).

За час перебування у в'язниці Младич переніс три інсульти й інфаркт. На думку захисту, йому не надавалася необхідна медична допомога.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА