10:44 09.06.2021

Разумков підписав закон про позбавлення волі за недостовірне декларування, який Зеленський хоче ветувати

2 хв читати
Разумков підписав закон про позбавлення волі за недостовірне декларування, який Зеленський хоче ветувати

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон про відновлення покарання у вигляді позбавлення волі за недостовірне декларування.

Як зазначається в картці відповідного законопроекту №4651, спікер підписав його 8 червня і передав на підпис президентові Володимиру Зеленському.

Проект закону пропонує посилити відповідальність за надання недостовірної інформації в деклараціях та повертає покарання у вигляді позбавлення волі, яке було скасовано рішенням Конституційного Суду в жовтні 2020 року.

Відповідно до законопроекту, за умисне неправдиве декларування чиновника можуть покарати штрафом, громадськими роботами або обмеженням волі до двох років, якщо невідповідність із реальними доходами становитиме від 1,1 млн грн до 4,5 млн грн. Якщо невідповідність перевищить 4,5 млн грн, правопорушнику може загрожувати позбавлення волі на термін до двох років.

За умисне неподання декларації законопроект передбачає, додатково до штрафів та громадських робіт, покарання у вигляді ув'язнення до двох років.

Як повідомлялося, Верховна Рада 3 червня підтримала ухвалення в другому читанні та в цілому законопроект №4651, що передбачає позбавлення волі за недостовірне декларування.

Президент України Володимир Зеленський заявив про намір ветувати цей закон.

Глава держави зазначив, що народні депутати підтримали ініційований президентом законопроект №4651 у такому вигляді, що послаблює систему декларування та покарання за кримінальні правопорушення в цій сфері. Зокрема, депутати змінили підходи до декларування активів, які є у володінні членів сім’ї декларанта. Це даватиме змогу декларантам не зазначати у деклараціях рухоме та нерухоме майно, яким володіють чи користуються їхні родичі, якщо член сім’ї не надає інформацію про нього.

Зеленський також наголосив, що в поправках, які подали депутати, пропонується за умисне неподання декларації чиновником запровадити покарання у вигляді обмеження волі. Без комплексної зміни підходу до визначення ступеня покарання воно не матиме належного стримувального ефекту та не є пропорційним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА