12:03 09.06.2021

Україна не зможе домогтися видачі Чауса, якщо він з'явиться на території іншої країни, - Ситник

3 хв читати
Україна не зможе домогтися видачі Чауса, якщо він з'явиться на території іншої країни, - Ситник

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник зазначає, що Україна не зможе домогтися екстрадиції підозрюваного українськими правоохоронними органами в хабарництві судді Миколи Чауса після зняття з розшуку Інтерполом, якщо він з'явиться за межами країни.

"Мені важко уявити оптимальний розвиток цієї ситуації. Тому що якщо Чаус з'явиться в Україні - ми повинні його затримати, виконати рішення суду про його арешт і продовжувати розслідування. Якщо він з'явиться на території іншої країни, не має значення, якої - ми його взагалі тоді ніколи не отримаємо на території України", - сказав Ситник в опублікованому в середу інтерв'ю "Радіо Свобода", зазначивши, що на ситуацію, яка склалася, вже неможливо вплинути.

При цьому він наголосив, що не може говорити припущеннями, але якщо Чаус з'явиться на території України, "ми зможемо продовжити своє розслідування". "Може, потрібні будуть якісь свідчення, які необхідно буде перевіряти. Тому що в нас є окрема справа про його зникнення, там дуже цікаві є матеріали, хотілось би почути, що він може щодо цього сказати", - сказав директор НАБУ.

Водночас, якщо Чаус з'явиться на території іншої країни, "питання екстрадиції не стоятиме", сказав Ситник. "І це не тільки підірве авторитет України в цій справі, а й поставить під сумнів нашу міжнародну співпрацю з Інтерполом. Тому що такі недолугі дії цих осіб – це, можливо, було умисно зроблено, щоб підірвати авторитет України на міжнародній арені. Але вже ми маємо стовідсотково негативні наслідки, треба тільки дочекатися, де ця людина з’явиться", - додав директор НАБУ.

За його словами, справу Чауса "важко назвати політичною", але сторона захисту судді змогла ініціювати питання політичного притулку, яке традиційно довго слухається в усіх країнах. "І коли вже було рішення апеляційне суду, і рішення про відмову в притулку вступило в законну силу, – залишалося просто дочекатися рішення суду про екстрадицію. Це питання було вже не років, а місяців. 3 квітня він зник, уже пішов третій місяць після того. Я не розумію, навіщо це було робити", - резюмував Ситник.

Чаус - колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. 9 серпня 2016 року в Україні його впіймали на хабарі в $150 тис. За даними української преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками.

Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках.

Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни. Він прилетів до Кишинева приватним літаком нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки. У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові. Рішення є остаточним та оскарженню не підлягає.

В Україні йому загрожує позбавлення волі терміном від 8 до 12 років.

Пізніше з'явилася інформація про його викрадення. Міністр внутрішніх справ Молдови Павел Войку заявив, що поліція вживає всіх заходів для розшуку й затримання причетних до викрадення українського судді. Низка молдовських ЗМІ пише, що викраденого суддю Чауса відвезли в Румунію, а в українських ЗМІ з'явилися версії, що Чауса викрали співробітники Головного управління розвідки, щоб дискредитувати свідка у справі "вагнергейт".

8 травня Служба безпеки України повідомила, що розслідує кримінальне провадження за фактом викрадення Чауса в Молдові й незаконного переправлення його через кордон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА