15:32 09.06.2021

Європейський суд скасував рішення Ради ЄС від 2019 року про заморожування активів Януковича та його сина

4 хв читати
Європейський суд скасував рішення Ради ЄС від 2019 року про заморожування активів Януковича та його сина

Суд Європейського Союзу анулював акт Ради Євросоюзу від 2019 року, який подовжував заморожування активів екс-президента України Віктора Януковича та його сина Олександра, повідомляє прес-служба суду.

"Рада ЄС не змогла продемонструвати, що право на захист і право на ефективний судовий захист були дотримані в кримінальних процесах, які проводить стосовно цих осіб українська влада і які лежать в основі цього продовження", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Рада ЄС, ґрунтуючи своє рішення про заморожування активів Віктора Януковича та його сина на низці судових рішень, не змогла продемонструвати, що справді вивчила ці рішення і переконалася в дотриманні процесуальних прав обвинувачуваних.

"У цих обставинах суд заявляє, що неможливо встановити, що до прийняття оскаржуваних актів Рада переконалася, що українські судові органи дотрималися права на захист і право на ефективний судовий захист цих осіб у контексті цієї кримінальної справи. Отже, в рішенні зберегти імена обох чоловіків у списку осіб, що підпадають під дію обмежувальних заходів, Рада припустилася помилки в оцінці. Отже, Суд анулює оскаржувані дії", - наголошується в повідомленні.

Рада Європейського Союзу запровадила обмежувальні заходи проти певних осіб, зокрема колишнього президента України Віктора Януковича та його сина Олександра Януковича, після придушення демонстрацій на майдані Незалежності в Києві в лютому 2014 року. Ці заходи передбачали замороження їхніх коштів, оскільки в Україні проти них було порушено кримінальні справи за участь у злочинах, пов'язаних із розкраданням державних коштів та їх незаконним переказом за межі України, і спочатку були застосовані на рік. Ці санкції продовжували в березні 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 років.

5 березня 2020 року і 4 березня 2021 року Рада знову продовжила обмежувальні заходи стосовно Віктора Януковича та Олександра Януковича, і вони досі діють.

Спочатку в списку санкцій ЄС було 18 осіб. У 2020 році санкції було знято з колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова та колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького. У 2021 році зі списку було виключено колишнього міністра освіти і науки України Дмитра Табачника та колишнього віце-прем'єр-міністра України Сергія Арбузова. Ще раніше санкції було знято з колишнього голови адміністрації президента Януковича Андрія Клюєва, колишнього міністра юстиції Олени Лукаш, колишнього народного депутата Сергія Клюєва, колишнього народного депутата Юрія Іванющенка, Віктора Януковича-молодшого.

Отже, під дією санкцій і далі перебуває екс-президент України Віктор Янукович, син Віктора Януковича Олександр Янукович, екс-міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, екс-заступник міністра внутрішніх справ України Віктор Ратушняк, колишній генеральний прокурор України Віктор Пшонка, син Віктора Пшонки Артем Пшонка, бізнесмен Сергій Курченко, екс-міністр доходів і зборів України Олександр Клименко.

Коментуючи виключення із санкційного списку ЄС, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запевнив, що Україна зацікавлена в продовженні санкцій стосовно людей з орбіти екс-президента Віктора Януковича, оскільки вони вчинили злочини перед Українською державою та українськими громадянами.

"Ви знаєте, що з року в рік хтось випадає з цього списку. Причина цього в тому, що справді немає відчутного прогресу в розслідуваннях справ в Україні конкретно щодо цих людей. І ми поставили це питання перед нашими правоохоронними органами - оскільки Міністерство закордонних справ не веде розслідувань - про те, що необхідно прискорювати цю роботу для того, щоб надавати ЄС необхідну доказову базу для продовження санкцій. І сподіваюся, що наші колеги із правоохоронних органів нас почули", - сказав Кулеба на брифінгу в березні.

Водночас прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у лютому зазначив, що у випадках, де санкції відіграли свою роль, а кошти або цінності було повернено, вони можуть завершувати свою дію. Так він відповів на запитання про можливе зняття санкцій з сина колишнього президента України Віктора Януковича Олександра та соратників екс-президента.

"Стосовно санкційної політики треба зазначити, що Європа залишається на твердих непорушних позиціях щодо підтримки України, зокрема і в санкційній політиці. Санкції тривають. Що стосується окремих фізичних осіб: там, де санкції відіграли свою роль щодо цих осіб, кошти або цінності, які були вкрадені, повернено, звісно, там санкції можуть завершувати свою дію", - сказав Шмигаль.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА