10:44 10.06.2021

В Одесі трьох чоловіків з інвалідністю, які є пацієнтами медцентру психічного здоров'я, залишили на кладовищі, розпочато розслідування

2 хв читати
В Одесі трьох чоловіків з інвалідністю, які є пацієнтами медцентру психічного здоров'я, залишили на кладовищі, розпочато розслідування

На одеському кладовищі без нагляду виявили трьох чоловіків з інвалідністю, які є пацієнтами Одеського обласного медичного центру психічного здоров'я, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Під час моніторингу засобів масової інформації, мною було виявлено повідомлення про трьох залишених пацієнтів Одеського обласного медичного центру психічного здоров'я. Чоловіки з інвалідністю: в одного - травма голови, в іншого немає обох ніг, третій - пересувається поповзом. Чоловіки стверджували, що їх вивезли з медустанови на кладовище. Там їх і знайшли небайдужі громадяни", - написала Денісова у Facebook у четвер.

Вона зазначила, що чоловіків тимчасово помістили в Одеський міський центр інтеграції осіб без певного місця проживання. Туди для встановлення всіх обставин в терміновому порядку виїхав її регіональний представник.

"Під час розмови з керівником центру вдалося з’ясувати, що 4 червня близько 16.30 до них "швидкою" було доставлено трьох чоловіків. Один з них підтвердив, що вони дійсно перебували на лікуванні в Одеському обласному медцентрі психічного здоров'я. У зазначеному закладі моєму представнику підтвердили, що знайдені чоловіки - їхні пацієнти, яких виписали напередодні за власним бажанням і за письмовою заявою. Та пояснили, що вказані особи перебували у задовільному психічному стані на момент огляду, до них не застосовували примусову госпіталізацію", - йдеться в повідомленні.

У ньому уточнюється, що всі троє чоловіків не були визнані судом недієздатними. Хворі мали можливість самовільно залишати медцентр і повертатися туди за бажанням.

"Проте, як люди з інвалідністю могли подолати відстань у 7 км, у медзакладі не пояснили", - наголосила Денісова.

Вона додала, що за цим фактом одеська поліція внесла відомості до ЄРДР і розпочала досудове розслідування за частиною 1 статті 135 КК - "завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу".

"Звертаюся до голови Національної поліції України з вимогою об’єктивного та неупередженого розслідування цього випадку та притягнення до відповідальності всіх винних у порушенні прав згаданих громадян. Також звертаюся до міністра соціальної політики, міністра охорони здоров’я та голови Одеської обласної державної адміністрації щодо координації зусиль у відновленні прав цих громадян", - резюмувала омбудсмен.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

Армія РФ завдала ракетного удару по Дніпровському району, є постраждалі, зафіксовано загоряння - голова ОВА

Кулеба - союзникам: Системи Patriot і SAMP/T потрібні вже сьогодні для порятунку життя людей і економіки

Перші 13 із 60 ветеранів з ампутаційними пораненнями відбули до Берліна для встановлення сучасних інноваційних протезів - мер Києва

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА