11:24 10.06.2021

Прикордонники просять українців, які перетинають держкордон, перевіряти обсяг інформації в документі про вакцинацію проти COVID-19

3 хв читати
Прикордонники просять українців, які перетинають держкордон, перевіряти обсяг інформації в документі про вакцинацію проти COVID-19

Держприкордонслужба України просить громадян враховувати інформацію про те, як правильно мають бути оформлені результати тесту на COVID-19 і документ про вакцинацію, пропонований на кордоні.

Відповідне роз'яснення прикордонники отримали від Міністерства охорони здоров'я.

"Урядом внесено зміни до постанови КМУ від 9 грудня 2020 р. №1236, якою запроваджені обмежувальні протиепідемічні заходи з метою запобігання поширенню COVID-19. Зокрема, розширено перелік документів, при наявності яких дозволяється перетинати кордон України на в’їзд під час карантинних обмежень або уникнути самоізоляції", - йдеться в повідомленні.

У ньому наголошується, що ці норми вже впроваджені під час заходів прикордонного контролю в пунктах пропуску на державному кордоні.

Як повідомляється, документ про проходження експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-COV-2 має містити повне ім'я та прізвище особи пацієнта, назву захворювання або збудника хвороби (COVID-19, SARS-CoV-2 тощо), тип дослідження (immunochromatographic testing, immunochromatography assay, ICA, Lateral flow assay, LFT, rapid antigen test тощо), дату і час забору матеріалу, результат тесту (negative, not detected), країну проведення дослідження, назву закладу, який видав результат тесту, унікальний ідентифікатор результатів тесту (код, QR-код тощо).

"Результат тестування на COVID-19 методом експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 може видаватися в цифровій або паперовій формі та містити додаткову інформацію, яка передбачена законодавством держав, в яких проведено тестування", - повідомляють прикордонники.

У свою чергу документи, що підтверджують проходження повного курсу вакцинації проти COVID-19, мають містити повне ім'я та прізвище, дату народження, стать, громадянство і підпис пацієнта, номер документа (там, де це можливо), що посвідчує особу (паспорт, ідентифікаційний номер тощо), назву вакцини, дату введення, назву виробника і серії виробництва, назву захворювання, проти якого отримано курс вакцинації, підпис і печатку лікаря, який безпосередньо здійснював вакцинацію.

Документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації проти COVID-19 також може показуватися у цифровій або паперовій формах і містити додаткову інформацію, яка передбачена законодавством держав, в яких проведена вакцинація проти COVID-19.

"Також зазначимо, що такі результати тестів та документ про вакцинацію дають можливість українцям чи іноземцям, які постійно проживають в Україні, уникнути самоізоляції під час повернення з-за кордону", - наголошують у ДПСУ.

Там додають, що окремо варто враховувати, що вакцини, щодо яких може бути розглянутий документ про отримання повного курсу вакцинації проти COVID-19, мають бути включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях.

"Наразі до такого переліку належать наступні вакцини: BNT162b2/COMIRNATY Tozinameran (INN) виробництва Pfizer/BioNTech (зареєстровано в Україні під назвою КОМІРНАТІ); AZD1222 виробництва AstraZeneca/Oxford (зареєстровано в Україні під назвою АСТРАЗЕНЕКА); Covishield (ChAdOx1_nCoV-19) виробництва Serum Institute of India Oxford (зареєстровано в Україні під назвою КОВІШЕЛД); Ad26.COV2.S виробництва Janssen; mRNA-1273 виробництва Moderna; SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell), Inactivated (lnCoV) виробництва Sinopharm/BIBP; SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell), Inactivated виробництва Sinovac (зареєстровано в Україні під назвою КОРОНАВАК)", - ідеться в повідомленні.

У ньому наголошується, що документ, який підтверджує вакцинацію пацієнта проти коронавірусу препаратом "Супутник V", не дає права на в'їзд в Україну, оскільки ця вакцина не включена до переліку ВООЗ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА