15:30 10.06.2021

Кулеба: Законопроект про корінні народи відповідає Декларації ООН про права корінних народів і не має нічого спільного з інтерпретаціями Путіна

3 хв читати
Кулеба: Законопроект про корінні народи відповідає Декларації ООН про права корінних народів і не має нічого спільного з інтерпретаціями Путіна

Законопроект про корінні народи, запропонований президентом України Володимиром Зеленським, повністю відповідає Декларації ООН про права корінних народів і відповідним нормам Конституції України й не має нічого спільного з довільними інтерпретаціями президента РФ Володимира Путіна, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Термін "корінні народи" сталий у міжнародному праві та законодавстві багатьох країн. Зокрема, закріплений Декларацією ООН від 2007 року про права корінних народів. Запропонований президентом законопроект фактично реалізує в національному законодавстві ці норми міжнародного права", - сказав Кулеба в ексклюзивному коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Міністр зазначив, що в запропонованому президентом законопроекті визначається, які народи можна вважати корінними: це самобутні етнічні спільноти, які сформувалися на території України, становлять етнічну меншість і не мають власної держави.

"В Україні це, передусім, кримські татари, караїми та кримчаки", - пояснив міністр.

Кулеба також зазначив, що Конституція України прямо та недвозначно гарантує рівність усіх громадян в Україні, незалежно від етнічного походження, і окремо встановлює обов'язок держави захищати корінні народи й національні меншини.

"Тому заяви про якісь утиски в результаті ухвалення запропонованого закону про корінні народи не відповідають дійсності. В Україні також ніколи не обмежувалия права російської національної меншини. Захист і підтримка функціонування української мови як державної є нормальним процесом. Захист права людини на спілкування українською мовою в Україні за визначенням не може становити загрози використанню інших мов", - наголосив глава МЗС України.

Він додав, що водночас широко відомі факти утисків національних меншин і корінних народів у самій Росії. Зокрема, за його словами, триває репресивна політика стосовно громадських організацій українців у РФ. Кулеба зазначив, що у 2010 році Верховний суд РФ ліквідував Федеральну національно-культурну автономію українців Росії. У травні 2012 року Верховний суд РФ ліквідував Об'єднання українців Росії та вилучив його з Єдиного державного реєстру юридичних осіб. У 2017 році московська влада ліквідувала Бібліотеку української літератури. У липні 2019 року Генеральна прокуратура РФ визнала Світовий конгрес українців (СКУ) "небажаною організацією" на території РФ.

"Ми рішуче протестуємо проти таких репресивних дій", - заявив український міністр.

Також він додав, що Росія продовжує політику репресій проти корінного народу України, кримських татар, у тимчасово окупованому Криму.

"Росія ігнорує вимогу Міжнародного суду ООН про зняття заборони на діяльність меджлісу кримськотатарського народу. Натомість вона продовжує практику ганебних судилищ проти кримськотатарського народу й усіляко обмежує права кримськотатарського народу, зокрема право на освіту. Закликаємо міжнародну спільноту посилити політико-дипломатичний тиск на РФ, щоб змусити її поважати фундаментальні права людини та національних меншин", - сказав Кулеба.

Він наголосив, що керівництву Росії варто зайнятися забезпеченням прав національних меншин і корінних народів Російської Федерації, а не маніпуляціями стосовно українських законодавчих ініціатив, які цілком відповідають міжнародному праву.

"Наша держава сумлінно дотримується усіх узятих на себе зобов'язань у сфері захисту національних меншин і корінних народів", - наголосив міністр.

Кулеба додав, що українська влада і МЗС на постійній основі взаємодіють з ООН, ОБСЄ і Радою Європи відповідно до міжнародно-правових зобов'язань України, зокрема відповідно до Декларації ООН про права корінних народів, Європейської конвенції з прав людини, Європейської соціальної хартії, Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і Міжнародного пакту про соціальні, культурні й економічні права.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА