16:54 10.06.2021

"Голос" і "Батьківщина" назвали своїх представників у ТСК, яка розгляне "справу вагнерівців", - Безугла

3 хв читати
"Голос" і "Батьківщина" назвали своїх представників у ТСК, яка розгляне "справу вагнерівців", - Безугла

Фракції "Голос" і "Батьківщина" подали своїх представників до тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з розслідування дій посадовців проти суверенітету України, заявила глава ТСК, заступник голови парламентського комітету з нацоборони Мар'яна Безугла (фракція "Слуга народу").

"Голос" і "Батьківщина" сьогодні подали своїх представників в ТСК! Це нардепи Роман Костенко і Сергій Євтушок. Дякую колегам, і це реально збільшує наші шанси на спільну якісну роботу та розвиток парламенту", - написала Безугла в четвер у Facebook.

Вона нагадала, що першим питанням, яке розглядатиме ТСК, стане "справа вагнерівців".

Український парламент 19 травня створив ТСК з розслідування можливих злочинів представників державної влади, що сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності України, проте опозиційні фракції "Голос", "Батьківщина", "Європейська солідарність" не дали в неї своїх представників. Зокрема, "Голос" і "Європейська солідарність" наполягали на створенні ТСК, яка має розслідувати виключно "справу вагнерівців".

Як повідомлялося, 29 липня 2020 року біля Мінська затримали 33 членів ПВК "Вагнера".

12 серпня Офіс генерального прокурора України звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської Приватної військової компанії "Вагнера", які брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

"Усім 28 особам, серед яких дев'ять громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Однак 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня деякі українські ЗМІ повідомили, що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнера". За версією ЗМІ, вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів повинен був імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та голові Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок витоку інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

Інформацію спростували офіційні органи. Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що поїздка бойовиків ПВК "Вагнера", під час якої вони були затримані у Білорусі, є спецоперацією російських спецслужб.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак розцінив інформацію про нібито причетність українських спецслужб до появи та затримання російських бойовиків у Білорусі як сплановану дезінформацію. У СБУ також спростували свою причетність до цієї історії.

Пізніше лідер партії "Європейська солідарність", п'ятий президент України (2014-2019 рр.) Петро Порошенко заявив, що санкціонував проведення операції українських спецслужб із затримання бійців так званої приватної військової компанії "Вагнера" під час перебування верховним головнокомандувачем у 2018 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА