15:11 12.06.2021

Зеленський затвердив Стратегію розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 рр.

2 хв читати
Зеленський затвердив Стратегію розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 рр.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ №231/2021 "Про стратегію розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 роки".

"У документі окреслено пріоритети вдосконалення законодавства щодо судоустрою, статусу суддів, судочинства та інших інститутів правосуддя, а також впровадження невідкладних заходів для покращення діяльності правових інститутів. Також у документі визначено проблеми, які необхідно розв'язати для подальшого вдосконалення функціонування судової влади та здійснення правосуддя", - повідомляє прес-служба глави держави.

Одним із напрямків стратегії є поліпшення доступу до правосуддя: планується провести аудит системи місцевих судів. Також документ ставить за мету посилення функціональної та процесуальної спроможності Верховного Суду.

"Крім того, слід забезпечити необхідні ресурси для ефективної організації роботи Вищого антикорупційного суду. Зокрема, це постійні приміщення, що відповідають будівельним нормам і безпековим стандартам", - йдеться в повідомленні.

Планується встановити для окремих категорій справ обов'язковий досудовий порядок врегулювання спорів із використанням медіації та інших практик, а також опрацювати питання про введення інституту мирового судді.

Відповідно до стратегії, формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя відбуватиметься за результатами відкритого конкурсу, проведеного за участю міжнародних експертів.

Стратегія передбачає вдосконалення механізмів перевірки доброчесності суддів Конституційного Суду України та дотримання ними стандартів професійної етики.

"Пропонується змінити процедури конкурсного відбору кандидатур на посаду судді КС, їхньої перевірки на доброчесність та відповідність рівню професійної компетентності з можливим залученням міжнародних експертів. Передбачається запровадження механізму захисту суддів Конституційного Суду від політичного та іншого тиску під час ухвалення рішень і висновків", - додали в офісі президента.

Згідно з указом, Комісія з питань правової реформи разом з представниками органів центральної та місцевої влади, громадськості та експертів має розробити План дій щодо реалізації Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 роки.

Також комісія з питань правової реформи інформуватиме президента про реалізацію положень цієї стратегії.

Як повідомлялося, 30 грудня 2020 року на розгляд президенту Зеленському була передана Стратегія сталого розвитку судової системи на 2021-2025 роки, розроблена Комісією з питань правової реформи із залученням представників експертного середовища.

Стратегія пропонує шляхи вирішення п'яти основних блоків питань, пов'язаних з реформуванням системи правосуддя.

18 лютого Зеленський провів обговорення Стратегії розвитку органів правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 роки з представниками уряду та парламенту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польщі варто дозволити транзит українського зерна через польські порти - президентка Зернової палати Польщі

Окупанти завдали авіаудару по Золочеву Харківської області, постраждали двоє жителів - поліція

Україна орієнтована на діалог і співпрацю, а не на запровадження обмежень у торгівлі з Польщею - Мінагрополітики

Польські фермери зняли блокаду з прикордонного переходу "Долгобичув-Угринів" - Держприкордонслужба

У Вишгородському та Білоцерківському районах ліквідовують вибухонебезпечні предмети - КОВА

Шольц попросив Сі Цзіньпіна вплинути на РФ, щоб Путін закінчив війну проти України

"Нова пошта" планує у 2024р. розширити покриття в Чехії до шести міст

Помер письменник і публіцист Дмитро Капранов

У ЄС не проводять паралелей між захистом Ізраїлю від ракет Ірану із ситуацією в Україні

Виплату 70 тис. військовим "на нулі" може бути покрито коштом податків і ОВДП - Гетманцев

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА