19:45 13.06.2021

Лідери G7 закликали владу Білорусі провести нові вибори і анонсували санкції - комюніке

2 хв читати
Лідери G7 закликали владу Білорусі провести нові вибори і анонсували санкції - комюніке

Лідери країн "Великої сімки" виступили із заявою, в якій закликали владу Білорусі провести в країні нові справедливі вибори, засудили замах білоруського керівництва на права людини і пообіцяли ввести нові санкції проти винних.

"Ми закликаємо режим: змінити курс і виконати всі рекомендації незалежної експертної місії Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) у рамках Московського механізму; вступити в конструктивний діалог з усіма верствами суспільства; провести нові вільні і справедливі вибори", - йдеться в підсумковому комюніке саміту G7.

Там також наголошується, що лідери G7 "глибоко стурбовані тривалими нападками білоруської влади на права людини, основні свободи і міжнародне право, прикладом яких є примусова посадка рейсу FR4978 (23 травня в Мінську - ІФ) і арешт незалежного журналіста і його супутниці".

"Ми будемо працювати разом, щоб притягнути до відповідальності винних, зокрема шляхом введення санкцій, і продовжимо підтримувати громадянське суспільство, незалежні ЗМІ та права людини в Білорусі", - йдеться в підсумковому комюніке.

Як повідомлялося, 23 травня в аеропорту Мінська здійснив вимушену посадку літак авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. Авіакомпанія повідомила, що літак приземлився в Мінську, оскільки білоруські авіадиспетчери інформували про потенційну загрозу на борту лайнера. Інформація про мінування літака згодом не підтвердилася.

Роман Протасевич, один із засновників порталу Nexta, визнаного в Білорусі екстремістським, який летів цим рейсом, після посадки літака в Мінську був затриманий. Крім того, було затримано його подругу, студентку Європейського гуманітарного університету у Вільнюсі, громадянку Росії Софію Сапегу.

У Білорусі після президентських виборів 9 серпня 2020 року протягом більше півроку тривали масові акції протесту проти підсумків виборів, переможцем яких був оголошений Олександр Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року. Опозиція визнала результати виборів сфальсифікованими. Протестувальники вимагали відставки Лукашенка, звільнення політв'язнів і проведення нових виборів.

Останнім часом акції практично припинилися через їх жорстоке придушення білоруськими силовиками, тепер вони мають епізодичний і локальний характер.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА