10:08 14.06.2021

Я не бачу юридичних підстав для скасування рішень наглядової ради - Берковський

3 хв читати
Я не бачу юридичних підстав для скасування рішень наглядової ради - Берковський

Виконавчий директор Українського культурного фонду (УКФ) Владислав Берковський не бачить юридичних підстав для скасування рішень наглядової ради фонду.

"У нашому житті немає нічого неможливого. Зараз ми бачимо, що вже розпочалася часткова ротація. Принаймні три члени наглядової ради подали самовідвід. Чи дослухаються інші до таких пропозицій і закликів, я не знаю, тому що кожен із них особисто ухвалює такі рішення. У будь-якому разі буде кооптація, і ми вже можемо говорити, що після цього будуть нові члени й голова наглядової ради", - сказав Берковський в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання чи вважає він необхідним перезавантаження наглядової ради УКФ.

Він зазначив, що йому треба самому трохи пропрацювати, щоб зрозуміти, чому нинішня НР ухвалила певні рішення, оскільки наразі має багато контраверсійної інформації з різних сторін.

"Наразі, згідно з чинним законодавством, я не бачу юридичних підстав для скасування рішень. Як, якщо чинна нормативна база такого не передбачає? Якщо це буде судове рішення, тоді можливо. Але поки що я не бачу такої перспективи", - наголосив виконавчий директор.

Щодо формату роботи наглядової ради УКФ Берковський заявив, що йому більше подобається формат, коли всі несуть відповідальність за ті рішення, які ухвалює фонд.

"Але в кожному підході є плюси та мінуси. Тому, йдучи на посаду, бачу своїм завданням спробувати знайти золоту середину, щоб культурне середовище було задоволене. Хоча ми чудово розуміємо, що всім не догодиш, невдоволені будуть завжди, особливо ті, хто програє. Але навіть тим, хто програє, треба пояснювати, чому так сталося і де були їхні недоробки. З іншого боку, суб'єктність наглядової ради в питаннях ухвалення рішення про виділення великих коштів має бути, члени наглядової ради повинні усвідомлювати, що вони беруть на себе відповідальність", - заявив він.

На запитання, чи треба впроваджувати механізм контролю роботи награди, а також механізм ініціації її розпуску та відкликання окремих членів, Берковський відповів, що з цих питань необхідно шукати збалансоване рішення.

"Основна ідея, яка закладалася у створенні Українського культурного фонду, - це створення незалежної структури, завданням якої є аналіз і фінансування проектів, що розробляються в культурному середовищі та спрямовані на розвиток різноманіття нашої культури. І розроблявся закон із тим, щоб це була якомога більш незалежна організація. Наразі ситуація приходить до того, що пропоновані зміни ставлять певні обмеження. Ми починаємо вибудовувати "червоні лінії", і наразі суспільство начебто й має рацію, що такі лінії потрібні. Але є і інший бік. Якщо говорити про достроковий розпуск наглядової ради, то відразу виникає запитання: хто матиме таке право? І той, хто матиме таке право, чи не користуватиметься в майбутньому цим правом в чиїхось інтересах?" - додав він.

Щодо впровадження процедури відкликання окремих членів НР, Берковський зазначив, що так можна створити прецедент того, що пізніше це використовуватиметься на шкоду.

Як повідомлялося, експерти УКФ підписали відкритого листа прем'єр-міністрові та міністрові культури з вимогою посприяти розпуску НР фонду та скасувати його рішення щодо проектів із високим рейтингом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА