19:19 14.06.2021

На корпоративні права 28 компаній, пов'язаних із Glusco, накладено арешт

3 хв читати
На корпоративні права 28 компаній, пов'язаних із Glusco, накладено арешт

На підставі постанови суду накладено арешт на корпоративні права 28 компаній, причетних до мережі АЗС Glusco, повідомляє Державна фіскальна служба України (ДФС).

"У березні 2021 року податкова поліція ДФС спільно зі Службою безпеки України та Офісом генерального прокурора викрила масштабну схему реалізації неякісних нафтопродуктів через відому мережу АЗС. Службові особи декількох суб'єктів господарювання організували незаконну схему із ввезення на митну територію України, у тому числі з території РФ, нафтопродуктів із використанням морських суден, приховуючи реальні обсяги імпорту. Орієнтовна сума ухилення від сплати податків становить майже 240 млн грн", - повідомляє ДФС на сторінці у Facebook у понеділок.

Правоохоронці зазначили, що досудове розслідування встановило, що під час оформлення імпортованого пального у митних деклараціях відображалися занижені вагові та якісні показники пального Євро-4. У подальшому пальне на підконтрольних нафтобазах змішували з пальним для реактивних двигунів для досягнення показника пального Євро 5.

Загалом правоохоронці здійснили понад 140 санкціонованих обшуків і перевірили офісні приміщення, нафтобази, морські судна і більше ніж 100 автозаправних станцій. Виявлено паливно-мастильні матеріали загальним обсягом понад 13 млн л орієнтовною вартістю понад 350 млн грн.

"Під час досудового розслідування встановлено взаємозв'язок 28 компаній у частині спільних засновників (бенефіціарів) власників, що вказує на підконтрольність тим самим особам. Отримано відомості щодо намірів бенефіціарних власників та службових осіб цих 28 підприємств вчинити реєстраційні дії з передачі корпоративних прав іншим особам з метою уникнення відповідальності та унеможливлення стягнення збитків за матеріалами кримінального провадження", - наголосили в ДФС.

У зв'язку з цим було накладено арешт на корпоративні права 28 компаній, у власності яких перебувають також і вищезгадані АЗС на загальну суму понад 700 млн грн.

Слідчі дії у рамках досудового розслідування в кримінальному провадженні за фактом незаконного ввезення та транспортування нафтопродуктів з метою збуту, легалізації незаконно отриманих коштів від їх реалізації, зловживання службовим становищем та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах тривають.

Як повідомлялося, у березні Служба безпеки України викрила масштабну махінацію з тіньової реалізації неякісних нафтопродуктів, орієнтовна сума ухилення від сплати податків становить майже 240 млн грн.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 3 ст. 209 (легалізація або відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом), ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 204 (незаконне виготовлення підакцизних товарів) Кримінального кодексу.

За даними низки ЗМІ, масштабні обшуки відбулися у всій Україні на об'єктах Glusco, оскільки її пов'язували з нардепом Віктором Медведчуком. Водночас у ТОВ "Глуск Україна" спростовують зв'язок із Медведчуком.

Згідно з держреєстром, засновниками "Глуск Україна" є компанії Glusco Energy Limited і Glusco Energy Management Company Limited (обидві - Кіпр). Кінцевий бенефіціарний власник - громадянин Ізраїлю Нісан Мойсеєв.

Proton Energy заявила про припинення постачань нафтопродуктів в Україну з 1 квітня після проведення масових обшуків і заборону реалізації нафтопродуктів в її мережі АЗС Glusco, а також арешту належного їй дизельного пального в українській ділянці нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок".

Паралельно активи Glusco були виставлені на продаж, а новим постачальником пального "Роснафти" з кінця травня стала компанія азербайджанської держкомпанії SOCAR. Водночас, як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело на паливному ринку, після закриття угоди SOCAR планує частину куплених активів виставити на продаж.

У прес-службі SOCAR не коментують інформацію про переговори щодо купівлі активів Glusco.

Роздрібна мережа АЗК Glusco в Україні налічує 127 автозаправних комплексів і шість нафтобаз.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА