09:52 15.06.2021

Зеленський ветував закон, який послабляє відповідальність за недостовірне декларування

2 хв читати
Зеленський ветував закон, який послабляє відповідальність за недостовірне декларування

Президент України Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" (законопроект №4651), який парламент ухвалив 3 червня 2021 року.

Як повідомляє прес-служба глави держави, Зеленський ініціював цей проект закону для відновлення покарання у вигляді позбавлення волі за недостовірне декларування.

Проте під час розгляду зазначеного документа в сесійній залі Верховної Ради депутати внесли зміни до порядку декларування відомостей про рухоме та нерухоме майно, що перебуває у володінні або користуванні членів сім'ї декларанта. Відповідно до поправок, такі об'єкти зазначаються в декларації, якщо члени сім'ї декларанта подали йому відповідну інформацію.

Отже, декларанта можна притягнути до кримінальної відповідальності лише за недостовірне декларування об'єктів, про які йому надали відомості члени родини. Це дає законодавчу лазівку недобросовісним декларантам для того, щоб не зазначати у своїх деклараціях рухоме та нерухоме майно, яким володіють чи користуються їхні родичі, пояснюючи це тим, що члени їхньої сім'ї нібито не надали їм відповідної інформації про це майно.

Враховуючи це, президент України повернув закон до парламенту.

"Кримінальна відповідальність за недостовірне декларування відомостей має бути достатньо суворою та передбачати можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі", - зазначив Зеленський.

Впровадження системи електронного декларування було вимогою Європейського Союзу для встановлення безвізового режиму з Україною.

Венеціанська комісія у своєму висновку від 5 травня 2021 року повністю підтримала ініційовані президентом зміни щодо встановлення покарання за правопорушення, пов'язані з декларуванням, і не висловила жодних зауважень.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА