14:12 15.06.2021

Майже половина українців планує рано чи пізно вакцинуватися проти коронавірусу - опитування центру Разумкова

3 хв читати
Майже половина українців планує рано чи пізно вакцинуватися проти коронавірусу - опитування центру Разумкова

Майже кожен другий українець планує вакцинуватися проти коронавірусу, водночас 19% громадян мають намір зробити це найближчим часом, ще стільки ж - планують зробити щеплення пізніше, і ще 10% вакцинуватимуться лише тоді, коли їм доведеться це зробити з формальних причин. Про це свідчать результати опитування "Ставлення громадян України до вакцинації проти COVID-19", проведеного Центром Разумкова з 21 до 26 травня.

Повідомляється, що порівняно з березнем 2021 року частка респондентів, які відповіли, що не мають наміру робити щеплення проти коронавірусу, зменшилася з 51,5% до 43%.

Водночас із 12% до 19% зросла частка тих, хто має намір зробити його в найближчому майбутньому (або вже зробили таке щеплення), з 16% до 19% - частка тих, хто має намір вакцинуватися, але пізніше, і 10% (стільки ж, як і в березні) мають намір це зробити тільки тоді, коли це буде потрібно з формальних вимогах (наприклад для поїздки за кордон).

Чим старші респонденти, тим частіше вони висловлюють відсутність бажання робити щеплення (їх частка зростає від 38% серед тих, кому від 18 до 29 років, до 51% серед тих, кому 60 і більше років).

Серед тих, хто не відмовляється від наміру робити щеплення проти COVID-19, 59% готові робити його тільки за умови, що воно буде безоплатним (це більше, ніж у березні, на 7%), 23% із них готові платити за щеплення, а ще 6% готові платити за те, щоб вакцинуватися позачергово. Чим старші респонденти, тим частіше вони відповідають, що готові вакцинуватися тільки безоплатно (частка таких зростає від 49% серед тих, кому від 18 до 29 років, до 77% серед тих, кому 60 і більше років).

Ті респонденти, які не мають наміру робити щеплення, частіше це мотивують тим, що, на їхню думку, вакцини, які застосовуються в Україні, недостатньо ефективні й безпечні, але "якоюсь іншою" вакциною вони готові зробити щеплення (таку відповідь дають 31% тих, хто не має наміру робити щеплення).

Хоча, порівняно з березнем, частка тих, хто не довіряє вакцині, зменшилася (тоді вона становила 45% тих, хто відмовлявся від щеплення). 30% із них мотивують свою відмову тим, що на їхню думку, ризики від вакцинації перевищують ризики від самої хвороби, 15% - тим, що вже перехворіли на коронавірус, 12% мають медичні протипоказання, 7,5% вважають, що ймовірність того, що вони захворіють на COVID-19, дуже низька.

Дослідження проводила соціологічна служба Центру Разумкова з 21 до 26 травня 2021 року методом інтерв'ю "віч-на-віч" за місцем проживання респондентів.

Було опитано 2 017 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками.

Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95. Дослідження проводили за фінансової підтримки представництва "Фонду Фрідріха Науманна за свободу" в Україні.

Джерело: https://razumkov.org.ua/napriamky/sotsiologichni-doslidzhennia/stavlennia-gromadian-ukrainy-do-vaktsynatsii-vid-covid19-traven-2021r

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Основна частина озброєнь із нового пакета допомоги США розміщена в Німеччині та Польщі, що прискорить її доставку в Україну - ЗМІ

В Одесі поліція ліквідувала call-центр, який видурив у громадян Чехії 5,5 млн грн

Унаслідок авіаудару по Костянтинівці на Донеччині поранені п'ятеро осіб, двоє - у важкому стані - голова ОВА

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА