15:43 15.06.2021

РФ відвела від кордону з Україною щонайбільше 12 тис. військових - Кулеба

2 хв читати
РФ відвела від кордону з Україною щонайбільше 12 тис. військових - Кулеба

Росія відвела від кордону з Україною щонайбільше 12 тис. військових, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Я поінформував свою колегу про те, що попри гучні заяви реального відведення військ Росії від наших кордонів не відбувається. За нашими оцінками, з трохи більше ніж 100 тис. російських військових, які були зосереджені на кордоні України й на окупованих територіях України на момент заяви про припинення цих начебто навчань, зараз, через більше ніж місяць, відведено щонайбільше 12 тис. російських військових. Тому це не відведення, це не деескалація, і загроза залишається актуальною", - сказав Кулеба на спільній прес-конференції з главою ОБСЄ, міністром закордонних справ Швеції Анн Лінде в Києві у вівторок.

Міністр зазначив, що докладно обговорив із Лінде безпекову ситуацію на Донбасі, російську агресію та її гуманітарні наслідки, подальшу роботу ОБСЄ в зоні конфлікту.

Він наголосив, що Україна високо цінує зусилля ОБСЄ, зокрема важливу роботу Спеціальної моніторингової місії та зусилля ОБСЄ в Тристоронній контактній групі, де Україна та Росія проводять переговори за посередництва саме ОБСЄ.

Крім того, Кулеба повідомив, що в понеділок Лінде відвідала Маріуполь, де ознайомилася з ситуацією в Приазов'ї, зокрема в контексті обмеження Росією свободи судноплавства в Азові.

"Для нас усіх очевидно, що дії Росії становлять загрозу життю і добробуту людей у регіоні, який уже страждає від війни. Спроби задушити українські порти та перешкоджати торгівлі - це тактика тиску на уряди через тиск на людей. Україна робитиме все, щоб захистити економічну та соціальну стабільність у цьому регіоні, і наші партнери стоятимуть поруч із нами в досягненні цієї мети", - запевнив міністр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА