17:17 15.06.2021

Більшість українців не відчули жодних змін у якості життя на місцях із початку реформи децентралізації - опитування

3 хв читати
Більшість українців не відчули жодних змін у якості життя на місцях із початку реформи децентралізації - опитування

Із початку реформи децентралізації у 2015 році доходи місцевих бюджетів значно зросли, проте, відповідаючи на запитання, чи відчули вони якісь результати використання цих коштів у поліпшенні якості послуг, благоустрою, соціальної допомоги за цей час, 51% українців зазначили, що вони не відчули жодних змін.

"24% відчули певні зміни на краще, а 15% - відчули зміни лише на гірше", - зазначено у звіті за підсумками опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова.

Порівняно з 2017 роком на 4% скоротилася частка респондентів, які не відчули змін, і на 8% зросла частка тих, хто відчув позитивні зміни. Частка тих, хто відчув негативні зміни, не змінилася.

Зазначається, що жителі сіл порівняно з жителями міст частіше помічають і позитивні (28% і 22% відповідно), і негативні зміни (19% і 13% відповідно), і рідше говорять про відсутність змін (45% і 54% відповідно).

Відповідаючи на запитання, що дала децентралізація влади громадянам, 32% опитаних зазначили, що вся влада опинилася в руках місцевих "князьків", 21% - що прискорилося спустошення сіл, селищ і деяких міст, 17% - що покращилася якість послуг для громадян, 14% - що відкрилися нові можливості для громадян впливати на владу.

Жителі сіл частіше, ніж жителі міст, відзначають появу нових можливостей для впливу на владу (17,5% і 13% відповідно), поліпшення якості послуг для громадян (21% і 15% відповідно), прискорення спустошення сіл, селищ і деяких міст (26% і 18,5% відповідно). Водночас сільські жителі рідше міських заявляють про те, що влада опинилася в руках місцевих "князьків" (27% і 34% відповідно).

Що стосується того, в яких формах участі громадян в управлінні своїм населеним пунктом вони готові брати участь, найчастіше респонденти відзначають готовність взяти участь у виборах до органів місцевого самоврядування у ролі виборця (53% опитаних). Брати участь у громадських роботах із благоустрою готові 18% респондентів, 12% - у виборах до органів місцевого самоврядування як кандидат, 11% - брати участь в органах самоорганізації населення, 10% - як волонтер у різних видах суспільної допомоги (дитячим будинкам, багатодітним сім'ям, притулкам тощо), 9% - брати участь у громадських слуханнях.

Брати участь у роботі громадських організацій, які займаються проблемами місцевого самоврядування, готові 8% респондентів, 7,5% - у засіданнях органів місцевого самоврядування, 5% - в діяльності громадських рад при органах влади, 5% - у вуличних акціях, пікетах, мітингах, 3% - у наданні фінансових пожертв на потреби громади.

Не готові брати участі у жодній із цих форм діяльності 26% респондентів.

Дослідження проведено з 21 до 26 травня 2021 року методом інтерв'ю "віч-на-віч" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2017 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької й Луганської областей, за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% із імовірністю 0,95.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА