19:42 15.06.2021

Україна заперечує проти звинувачень Modus Energy International у порушенні зобов'язань за договором про Енергетичну хартію - Мін'юст

3 хв читати
Україна заперечує проти звинувачень Modus Energy International у порушенні зобов'язань за договором про Енергетичну хартію - Мін'юст

Позиція України в рамках арбітражного провадження за позовом Modus Energy International, яка працює у секторі відновлюваної енергетики, полягає в запереченні при зниженні "зелених" тарифів усіх заявлених позивачем порушень зобов'язань за договором про Енергетичну хартію, заявили в Міністерстві юстиції України.

"Україна заперечує проти тверджень позивача про порушення державою положення п.1 ст.10 договору до Енергетичної хартії щодо надання справедливого та рівноправного ставлення, впровадження найбільш постійного захисту та безпеки й утримання від застосування необґрунтованих або дискримінаційних заходів щодо управління, використання, розпорядження інвестиціями позивача", - йдеться в листі міністра юстиції Дениса Малюськи до народного депутата Людмилі Буймістер на її запит, який вона оприлюднила на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

Згідно з листом, Україна також наразі заперечує наявність юрисдикції трибуналу на розгляд зазначеного спору.

Водночас у Мін'юсті наголосили, що, з огляду на специфіку арбітражу, перші процесуальні документи, якими обмінюються сторони, є короткими за обсягом і загальними за змістом.

"Україна надасть свою розгорнуту позицію у 2022 році після отримання від позивача повного й розгорнутого позову", - зазначається в листі.

Відповідаючи на запитання депутата про вибір юридичного радника для захисту інтересів України, Малюська повідомив, що Мін'юст подав запит до Міністерства фінансів про перерозподіл на оплату послуг радників більшості видатків держбюджету з коштів, які можуть бути не використані через пандемію на закордонні відрядження.

Після узгодження такого перерозподілу й виконання низки процедурних моментів, зокрема внесення змін до річного плану закупівель, Мін'юст отримає можливість розпочати переговорну процедуру закупівлі юридичних послуг, роз'яснили в міністерстві.

При цьому глава Мін'юсту закликав утриматися від публічних тверджень про порушення Україною прав інвесторів, зазначивши, що встановити факт наявності або відсутності таких порушень має арбітражний трибунал.

Як повідомлялося, в березні компанія Modus Energy International, що входить до складу литовської багатопрофільної компанії Modus Grupe, ініціювала проти України арбітраж за ретроспективне зниження "зелених" тарифів на суму близько EUR11,5 млн.

Власник ТОВ "Болохівський Солар Парк 1", "Болохівський Солар Парк 2", а також ТОВ "Солар Залуква" стверджує, що Україна порушила договір про Енергетичну хартію, знизивши з 1 серпня 2020 року "зелені" тарифи, розмір яких був гарантований до кінця 2029 року, за допомогою ухвалення закону №810-IX на 15%.

Modus Energy International не погодилася на умови Меморандуму про взаєморозуміння між урядом та інвесторами від червня 2020 року, що передбачає зниження "зелених" тарифів в обмін на погашення заборгованості перед виробниками е/е з ВДЕ.

Компанія просить арбітражний трибунал стягнути з України, зокрема, заподіяні збитки, а також відсотки за ними й усі витрати на арбітражне провадження.

Кабінет Міністрів 28 квітня своїм розпорядженням дозволив Мін'юсту здійснити процедуру закупівлі юридичних радників для захисту інтересів України в міжнародному арбітражі, зокрема й за позовом Modus Energy International, шляхом проведення переговорної процедури.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА