13:20 16.06.2021

США та ЄС заявляють про важливість незалежних експертів у складі відбіркових комісій для досягнення змін в оновленні судової влади України

3 хв читати
США та ЄС заявляють про важливість незалежних експертів у складі відбіркових комісій для досягнення змін в оновленні судової влади України

Незалежні експерти у складі відбіркових комісій, які обирають і перевіряють посадових осіб для судової системи та антикорупційних установ України, дадуть змогу досягти змін, які стануть найбільш фундаментальним оновленням судової влади України за час незалежності країни, заявили посольство США і делегація ЄС в Україні.

"Залучення незалежних експертів відповідає міжнародним стандартам: їх роль є тимчасовою (але вирішальною) і виправдана надзвичайними обставинами історичного шансу, отриманого Україною, зробити рішучий крок до свого призначення як сучасної європейської держави", - йдеться в спільній заяві посольства США та делегації ЄС в Україні, розміщеній на сайті американського посольства в середу.

Дипмісії наголосили, що для того щоб це призначення реалізувалося, вони як друзі України підтримують керівництво України та закликають подумати про "прагнення українського народу", який вимагав реформ під час Революції гідності й голосував за них на виборах.

Посольство США та делегація ЄС вважають, що однією з найважливіших передумов успіху в боротьбі з корупцією і в судовій реформі є роль незалежних експертів, призначених міжнародними партнерами України, в комісіях, які обирають і перевіряють посадових осіб для судової системи та антикорупційних установ України.

"У цьому майбутньому країна або залишатиметься під впливом потужних інтересів, які використовують свої ресурси для захисту від правосуддя, або ж стане такою, де всі мають право на рівний захист перед законом. Оскільки ці комісії гарантуватимуть, що на посаді майбутніх суддів України, спеціального антикорупційного прокурора і директора НАБУ - тобто тих, хто притягатиме до відповідальності корупціонерів, - будуть обрані кандидати з високою професійною компетентністю і чеснотою, вони відіграють важливу роль у формуванні долі України", - зазначено у заяві.

Наголошується, що з цієї самої причини роль незалежних експертів стала одним із найважливіших питань у дискусіях про майбутній порядок денний реформ в Україні.

"Незалежні експерти загрожують тим, хто виграє від наявної системи і прагне зберегти контроль над важелями влади в Україні. Україна довела успішність такої моделі реформ, яка забезпечує, що комісії служать українському народові, а не корисливим інтересам, які прагнуть його контролювати. Поточний конкурс на керівництво САП є доказом того, що вирішальна роль незалежних експертів у процесі відбору є надзвичайно важливою для забезпечення ухвалення рішень на основі заслуг, а не політичної мотивації", - йдеться в заяві.

Наголошується також, що Венеціанська комісія чітко заявила, що надання міжнародним членам переважного голосу в разі рівного розподілу голосів після повторного голосування є прийнятним із точки зору національного суверенітету, враховуючи, що остаточні рішення залишаються за органом, який призначає.

"Поточні законопроекти, зокрема про Вищу кваліфікаційну комісію суддів, які нині перебувають у парламенті, мають бути узгоджені з рекомендаціями Венеціанської комісії до їх другого й остаточного читання", - заявили посольство США та делегація ЄС.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА