13:33 16.06.2021

Понад половина українців за стримування споживчих цін і тарифів за рахунок підвищення податків для великого бізнесу - опитування

3 хв читати
Понад половина українців за стримування споживчих цін і тарифів за рахунок підвищення податків для великого бізнесу - опитування

57% українців підтримують стримування споживчих цін і комунальних тарифів за рахунок підвищення оподаткування великого бізнесу й олігархів, свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова за фінансової підтримки "Фонду Фрідріха Науманна за свободу" в Україні 21-26 травня.

Згідно з результатами соцопитування, лише 15% опитаних підтримують обмеження втручання держави в утворення цін і тарифів, виступають за те, щоб вони регулювалися ринком. Рік тому точку зору про підтримку стримування споживчих цін і комунальних тарифів за рахунок підвищення оподаткування великого бізнесу підтримували 64% респондентів.

Так, 62% українців вважають, що держава має більшою мірою сприяти розвитку малого та середнього бізнесу, 14% - великого бізнесу.

65% вважають, що держава має здійснювати захист прав найманих працівників перед роботодавцями, 12% виступають за посилення прав роботодавців у відносинах із найманими працівниками (у 2020 р. - відповідно 75% і 6%).

Обираючи між судженнями "Кожна людина має відповідати за своє пенсійне забезпечення" і "Держава має відповідати за пенсійне забезпечення громадян", опитані частіше схильні покладати відповідальність на державу (59%), протилежну точку зору мають 39%.

У питанні забезпечення громадян житлом 46% опитаних підтримують судження "Кожна людина має відповідати за забезпечення себе житлом", 51% респондентів вважають, що "держава повинна відповідати за забезпечення всіх громадян житлом".

За даними дослідження, обираючи між позиціями "Податкова система, за якої людина платить високі податки, але безкоштовно отримує від держави певні соціальні послуги" та "Податкова система, за якої людина платить низькі податки, але сама має платити за соціальні послуги", частіше респонденти обирають першу з них (відповідно 32% і 26,5%).

Відповідаючи на запитання, в чому, на їхню думку, має полягати допомога держави в підвищенні рівня життя громадян насамперед, респонденти найчастіше називають встановлення такого рівня зарплат, коли кожен, хто працює, зможе утримувати себе і свою сім'ю на гідному матеріальному рівні (39%).

Порівняно з 2002 р. зросла частка тих, хто вважає, що ця допомога полягає в субсидіях, пільгах, соціальних виплатах малозабезпеченим громадянам (16% до 23,5%), а також тих, хто пов'язує цю допомогу зі створенням умов для вільного підприємництва, насамперед - малого та середнього бізнесу (з 5% до 9%).

32% громадян України дають ствердну відповідь на запитання "Чи є важливим для успішного розвитку України зведення до мінімуму втручання держави в економічні процеси?", заперечну - 38%.

Оцінюючи нинішній рівень втручання держави в бізнес, 26% опитаних вважають, що рівень втручання недостатній, 23% - що він є оптимальним, і 17% - що він є надмірним (при 34% тих, хто не визначився).

Порівняно з 2020 р. зросла на 7% частка тих, хто вважає, що цей вплив є оптимальним, і на 8% зменшилася частка тих, хто вважає, що він є надмірним.

Дослідження проведено методом інтерв'ю "віч-на-віч" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2017 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму й тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками.

Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вночі на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

Генштаб ЗС України: На фронті було 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 13 ракетних та 56 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 11 районах скупчення сил противника

25 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА