16:54 16.06.2021

Апеляційний суд відмовив у відкритті провадження за скаргою захисту Януковича на проведення спецрозслідування у справі про захоплення влади

2 хв читати
Апеляційний суд відмовив у відкритті провадження за скаргою захисту Януковича на проведення спецрозслідування у справі про захоплення влади

Київський апеляційний суд відмовив у відкритті апеляційного провадження за скаргою на постанову про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування щодо екс-президента Віктора Януковича у справі про захоплення влади, повідомляє прес-служба суду.

У повідомленні, розміщеному на сайті суду в середу, зазначено, що суд розглянув скаргу захисника Януковича на рішення слідчого судді Шевченківського районного суду Києва від 3 червня 2021 року, яким задоволено клопотання прокурора Офісу генерального прокурора та надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо Януковича, підозрюваного в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 109 КК України (дії, спрямовані на повалення конституційного ладу або захоплення влади).

"Перевіривши зміст апеляційної скарги, вивчивши матеріали судового провадження, суддею... відмовлено у відкритті провадження за апеляційною скаргою захисника... у зв'язку з тим, що апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в порядку ст. 309 Кримінального процесуального кодексу України", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, Шевченківський районний суд Києва дав дозвіл провести спеціальне досудове розслідування щодо екс-президента України Віктора Януковича в кримінальному провадженні за фактом захоплення державної влади.

Таке рішення суду дає право стороні обвинувачення на проведення досудового розслідування стосовно підозрюваного в його відсутність (in absentia)", - повідомила щодо цього прес-служба Офісу генерального прокурора.

У кримінальному провадженні від 7 листопада 2017 року за ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) розслідуються обставини захоплення Януковичем у вересні-жовтні 2010 року державної влади шляхом вчинення дій, спрямованих на незаконне збільшення обсягу його владних повноважень як президента України.

За інформацією Офісу генпрокурора, у 2010 році Конституційний Суд України повернув країну до президентсько-парламентської форми правління, повернувши президенту частину втрачених повноважень. Рішення КС, по суті, ввело в дію Конституцію 1996 року. 1 жовтня 2010 року текст "нової Конституції" було опубліковано у спецвипуску бюлетеня "Офіційний вісник України".

4 травня 2020 року Печерський районний суд Києва за клопотанням Офісу генпрокурора обрав запобіжний захід Януковичу у вигляді заочного арешту у справі про зміни до Конституції з метою захоплення влади.

25 березня 2021 року Київський апеляційний суд підтвердив законність рішення про заочний арешт екс-президента.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА